Esenciálne aminokyseliny BCAA
Esenciálne aminokyseliny BCAA

Esenciálne aminokyseliny BCAA

Esenciálne aminokyseliny BCAA

Skratka aminokyselín BCAA (Branched-chain amino acid) znamená v preklade aminokyselina s rozvetveným reťazcom a sú vhodné na rast svalovej hmoty a takisto sú vhodné tieto aminokyseliny na chudnutie. Ide o skupinu troch (leucín, izoleucín a valín) z ôsmich esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné pre vytvorenie proteínu. Zohrávajú dôležitú úlohu pri syntéze bielkovín. Dôvod, prečo sú označované ako rozvetvený reťazec je fakt, že ich štruktúra má „vetvy“ pomimo hlavnej kmeňovej molekuly. Kom­binácia týchto troch esenciálnych aminokyselín tvorí približne jednu tretinu kostrového svalstva ľudského tela.

Leucín je vetvená aminokyselina, ktorú telo nedokáže samo syntetizovať z dostupných zdrojov, preto je potrebné ju dopĺňať z potravy. Podieľa sa na znižovaní zvýšenej hladinu cukru v krvi a pomáha pri produkcii rastového hormónu. Leucín funguje v spojení s ďalšími dvoma BCAA tak, aby ochránili svaly a pôsobili ako „palivo“ pre telo. Tvoria okamžitý zdroj energie, pretože sú využiteľné priamo z krvného obehu, odkiaľ prechádzajú do svalových buniek, ktoré chránia a zväčšujú ich objem. Podporujú hojenie kostí, kože a svalového tkaniva. Sú často odporúčané pacientom, ktorí sa zotavujú po operácii. Leucín je najdôležitejšia aminokyselina z BCAA pre stimuláciu syntézy proteínov. Užívanie samotného leucínu sa však neodporúča, leucín spôsobuje aminokyselinovú nerovnováhu, a aj keď ďalšie dve BCAA ( valín a izoleucín) sú menej dôležité, môže zvýšený príjem leucínu mať negatívne dôsledky. Príliš vysoký príjem leucínu môže prispieť k pelagrii (choroba spôsobená v dôsledku nedostatku niacínu) a môže zvýšiť množstvo amoniaku v tele. Zdroj leucínu v jedle: mäso, orechy, fazuľa, nelúpaná ryža, sójová múka a celozrnné výrobky.

Izoleucín stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú hladinu. Je taktiež potrebný pre tvorbu hemoglobínu. V kombinácii s ďalšími dvoma BCAA zvyšuje energiu, vytrvalosť a pomáha pri hojení a uzdravovaní svalových tkanív. U ľudí, ktorí trpia rôznymi duševnými a fyzickými poruchami bol zistený nedostatok izoleucínu, čo môže viesť k symptómom podobným hypoglykemii. Zdroj izoleucínu v jedle: kura, vajcia, ryba, mäso, raž, mandle, kešu, orechy, cícer, šošovica, sójová bielkovina a väčšina semien.

Valín je tretia vetvená aminokyselina­. Predstavuje taktiež pomoc pri obnove tkanív a pomáha udržiavať správnu rovnováhu dusíka v tele. Môže byť nápomocný pri liečbe ochorení pečene a žlčníka. Pomôcť môže i pri náprave výrazného nedostatku aminokyselín, ktorý môže byť dôsledkom drogovej závislosti. Avšak príliš vysoké množstvo valínu môže spôsobiť až halucinácie. Zdroje valínu v jedle: mäso, hríby, burské oriešky, mliečne produkty, obilniny a sójové bielkoviny.

Aminokyseliny BCAA sú veľmi populárnym doplnkom pre ochranu, rast svalovej hmoty a regeneráciu organizmu po náročnom výkone. Odporúča sa, aby doplnkový izoleucín bol vždy prijatý v správnej rovnováhe s ďalšími dvoma aminokyselinami s rozvetveným reťazcom, približne 2 miligramy každého leucitínu a valínu na každý miligram izoleucínu, v dnešnej dobe však nájdeme aj pomer 4:1:1. Je vhodné užívať výživové doplnky, ktoré kombinujú všetky tri aminokyseliny.