Proteíny

Proteíny sú skutočným hitom modernej výživy. Podľa najnovších výskumov by ideálne jedlo malo mať čo najvyšší obsah proteínov a súčasne menšie množstvo karbohydrátov. Nadšenie nie je prehnané: sú totiž dôležitou súčasťou každej bunky v tele: nájdeme ich vo vlasoch, v kostiach, svaloch, koži a krvi. Telo ich potrebuje, aby vytváralo a regenerovalo tkanivo, používa ich pri tvorbe enzýmov a hormónov, ktoré poháňajú množstvo chemických reakcií. Vytvára vďaka nim aj hemoglobín, ktorý je nositeľom kyslíku v krvi. Proteín môže byť zložený z viac než dvadsiatich rôznych druhov aminokyselín. Deväť z nich musí človek prijať z jedla, pretože telo si ich, na rozdiel od tých ďalších, nedokáže samo vytvoriť. 

Proteíny sú najzákladnejším výživovým doplnkom každého kulturistu alebo športovca s dôrazom na nárast svalstva a kvalitnú svalovú hmotu. Sú bohatým zdrojom bielkovín a aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi každej svalovej bunky, preto posilňovaním a užívaním proteínov rastú svaly rýchlejšie. Užívaním proteínov sa takisto zlepšuje regenerácia, výkon, s obsahom vitamínov a cvičením sa posilňuje imunitný systém. 

Podľa obsahu bielkovín ich môžeme rozdeliť na srvátkový koncentrát (35 - 89%) - vhodný pre začiatočníkov, srvátkový izolát (90-95%) - najlepší proteín pre pokročilých kulturistov s vysokými nárokmi a nakoniec srvátkový hydrolyzát (95-99%) - najkvalitnejšie vyrobený proteín s vysokým obsahom bielkovín, je predtrávený a tým je lepšie využiteľný pre organizmus. Existujú však aj kazeíny, sójové, hráškové, konopné, vaječné, hovädzie proteíny, no najrozšírenejší je stále srvátkový proteín. 


Pre začiatočníkov alebo ľudí s problémom nabrať odporúčame proteíny s nižším obsahom bielkovín a pre pokročilých proteíny s obsahom bielkovín od 60% a viac. Vďaka použitiu čisto prírodných surovín sú naše proteíny vhodné aj pre mládež a juniorov. V ponuke máme aj špeciálne proteíny pre ženy, ktoré vám pomôžu úspešne naštartovať metabolizmus na chudnutie. 

Ak ste vo svete proteínov úplným nováčikom, môže byť pre vás ťažké prísť na to, ako a kedy proteíny správne používať. Záleží na vašom tréningovom režime a na tom, čo vlastne chcete dosiahnuť: 

  1. medzi dvoma jedlami - Pre niekoho môže byť výdatný proteínový shake riešením, ako ovládnuť potrebu prejedať sa a maškrtiť, keď je už obed za vami a do večere máte ešte ďaleko. 
  2. namiesto jedla - Ak nemáte čas variť, alebo chcete ubrať trocha kalórií, môžete jedno jedlo nahradiť proteínovým shakeom. Nezabúdajte však, že nedokáže dlhodobo nahradiť pestrú stravu. 
  3. pred tréningom - V tejto chvíli potrebuje vaše telo pomalšie vstrebateľnú formu proteínu, aby nedošlo rýchlo k jeho vyčerpaniu. Ak začnete cvičiť s nízkou hladinou proteínov, bude organizmu trvať oveľa dlhšie, kým sa začne po tréningu „dávať dohromady“. Pred začiatkom cvičenia vaše telo ocení prášok s obsahom kazeínu a karbohydrátov.
  4. po tréningu - Ideálny čas na proteínový shake, práve vtedy telo tento druh živím najviac potrebuje. Urobte tak do 30 minút po skončení cvičenia, aby ste včas naštartovali proces obnovy svalových buniek. 
Proteíny od Kompava

Športovci často debatujú o tom, či proteíny užívať aj keď necvičia. Ak posilňujete alebo trénujete silové techniky, po čase si vždy doprajete deň voľna na to, aby sa svaly zregenerovali. Aktuálne odporúčania hovoria, že proteíny ani v týchto dňoch netreba vynechať, pretože telo je stále v procese obnovy a potrebuje podporiť regeneráciu. Či už sa venujete silovému alebo kardio tréningu, vaše svaly 30 až 45 minút po cvičení pripomínajú špongie. Ak im v tomto špeciálnom okne poskytnete proteíny, sú pripravené dokonale ich využiť pri rekonštrukcii a zacelení mikrotrhliniek v svalovom tkanive, ku ktorým dochádza pri každom tréningu. Vďaka tomu sa na druhý deň vyhnete bolesti, podporíte nárast svalovej hmoty a svojmu telu pomôžete efektívnejšie spaľovať kalórie.

Podkategórie:

Vynulovať filter
Zobrazených 1-15 z celkovo 15 záznamov.
Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info