Jednodňový detox jedálniček

Počas detoxikácie sa zamerajte na ľahké jedlá, pokiaľ si nestíhate jedlá pripraviť, radšej ich vyraďte a nahraďte tekutými kombináciami vody, nesladených čajov alebo zeleninovými šťavami.

Každé ráno začnite s 2dcl citrónovej vody!

Raňajky:

Mätové smoothie

Smoothie je ten najlepší štart do dňa. Nezaťažuje tráviaci trakt, živiny sa využijú v maximálnom množstve. Je výborné aj keď ráno nestíhate.

Potrebujeme:

1 šálku špenátu

1 hrsť mätových lístkov

1 banán

1 lyžičku chia semienok

1dl kokosového mlieka

1,5dl vody

Ak si myslíte, že Vás toto smoothie nezasýti, pridajte si do neho 1 dávku Vegan proteinu. Prepracovaná kombinácia živín v proteíne Vám dodá oveľa viac nutrične dôležitých látok ako chleba s oblohou :)

Desiata:

Zabudnite na desiatu. Detox je o očiste nie len tela ale aj o odľahčení trávenia. Čím viac jete, tým viac telo spotrebuje energie na trávenie a nie na detoxikáciu.

Obed:

Na mäsko s ryžou, či cestoviny počas detoxu nemyslite. Princípom je do seba dostať čo najviac tekutín, ktorými sa telo ďalej čistí. Veď všetky toxíny usadené v tele sa musia v niečom rozpustiť. Preto sa zamerajte na jednoduchšie zeleninové polievky.

Výborná cviklová polievka

Potrebujeme:

4ks menšej cvikle

1cibuľu

himalájsku soľ

korenie

tvrdý syr

bazalkové listy

Postup: Cviklu očistíme a nakrájame na kocky, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, zalejeme vodou a povaríme. Mäkkú cviklu rozmixujeme, osolíme a okoreníme podľa chuti. Na hotovú polievku nastrúhame syr a ozdobíme bazalkovým listom. Pre lepšie vstrebávanie vitamínov, nezabudnite na pár kvapiek kvalitného olivového alebo tekvicového oleja.

Olovrant:

Orechy sú počas detoxu povolené. Práve preto nimi nešetrite. Za hrsť dobrých orechov na olovrant Vám zabezpečí, že do večere vydržíte bez problémov. Pozor ale dajte na slané kombinácie orechov. Výborné sú mandle, para, kešu, pekanové i vlašské orechy. Arašidy vynechajte, rastú v zemi nie na stromoch a môžu obsahovať viacero druhov plesní.

Večera:

Na večeru si doprajte viac ako len polievku. Vhodná je kombinácia kuracieho, morčacieho či jahňacieho mäsa, ryby s čerstvou prípadne dusenou alebo grilovanou zeleninou. Vyhnite sa prílohám typu ryža, zemiaky, cestoviny. Tieto kombinácie sa horšie trávia a vznikajú z nich nánosy na črevách. A my sa ich predsa chceme zbaviť!

Plnená cukina

Potrebujeme:

1 cukinu (výborný je i baklažán)

250g morčacieho mäsa nakrájaného na malé kúsky

3 strúčiky cesnaku

1 cibuľu nakrájanú na drobno

2 rajčiny nakrájané na drobno

olivový olej

soľ, čierne korenie

tvrdý syr na posypanie.

Postup: Cukinu rozkrojíme pozdĺž a vydlabeme vnútro. Mäso si opražíme na olivovom oleji a cibuli len chvíľu aby nepustilo šťavu. Všetky ingrediencie následne zmiešame a naplníme obe polovice cukiny. Trošku polejeme olivovým olejom. Cukinu na plechu trochu podlejeme vodou a dáme zapiecť na 40 minút na 170 stupňov. Približne 5 minút pred dopečením vyberieme z rúry, posypeme syrom a vložíme naspäť na 5 minút zapiecť.

Dôležité: Najdôležitejšie je počas detoxu zvýšiť príjem tekutín. Možno Vám to už pôjde aj ušami, no minimálne 2 litre tekutín treba vypiť.

TIP: Ak Vám čistá voda už lezie krkom, kombinujte:

Smoothie 0,3l

AcidoFit 0,25l

Zelený, ovocný, bylinkový čaj po 0,2l

HypoFit 0,3l

Vodu 0,5l

A máte to!

Ing. Zuzana Chovancová

Galéria

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info