Laktóza je prírodný cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Tento disacharid sa skladá z dvoch jednoduchých cukrov – glukózy a galaktózy, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu cez črevnú výstelku. Ak máte nedostatok laktázy, laktóza vo vašej potrave sa presúva do hrubého čreva namiesto toho, aby bola spracovaná a absorbovaná. V hrubom čreve normálne baktérie interagujú s nestrávenou laktózou, čo spôsobuje príznaky a symptómy intolerancie laktózy ako sú nadúvanie, kŕče v bruchu, hnačka, bolesti v bruchu, zvracanie.
Kde sa nachádza laktóza?
Laktóza je prítomná najmä v mlieku a mliečnych výrobkoch. Okrem nich sa však často pridáva aj do rôznych spracovaných potravín, čím sa stáva bežnou súčasťou nášho jedálnička. Ak máte intoleranciu laktózy alebo sa jej snažíte vyhnúť, je dôležité vedieť, kde všade sa môže nachádzať. Laktózu nájdete v mlieku a týchto potravinách vyrobených z mlieka:
- jogurty,
- syry,
- maslo,
- smotana.
Kde všade je ešte laktóza v potravinách prítomná? Okrem uvedených môže byť laktóza aj v nemliečnych spracovaných potravinách, napríklad v pečive, sušienkach, cereáliách, omáčkach, dresingoch alebo sladkostiach, kde sa používa ako prísada. Ale stretnúť sa s ňou môžete aj v niektorých liekoch či výživových doplnkoch.
Alergia na laktózu
Aj keď sa často zamieňa s intoleranciou laktózy, alergia na laktózu nie je to isté ako laktózová intolerancia.
Pri intolerancii laktózy chýba v tele enzým laktáza, ktorý rozkladá laktózu na jednoduchšie cukry. Je to teda enzymatická porucha, nejedná sa o alergiu - ide o nedostatočnú produkciu enzýmu laktázy, ktorá laktózu rozkladá, bunkami črevných stien. To môže spôsobovať tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, hnačka či kŕče po konzumácii mliečnych výrobkov či dokonca zvracanie.
Alergia na laktózu je častejšia u dojčiat a v detskom ako u dospelých. Kým laktózová intolerancia postihuje skôr dospelú populáciu. Alergiu na laktózu spôsobuje konzumácia mliečnych bielkovín.
Príznaky alergie na laktózu sú najčastejšie tráviace, dýchacie (anafylaktický šok) či kožné problémy. Dôvodom vzniku alergie na laktózu je rýchla senzitívna reakcia imunitného systému na mliečnu bielkovinu.
Pokiaľ trpíte alergiou na mlieko, budete musieť úplne vylúčiť mliečne výrobky. I tie, ktoré sú označované ako bezlaktózové. Nakoľko bezlaktózové potraviny sú pri alergii na laktózu nevyhovujúce.
Čo jesť pri alergii na laktózu?
Nemusíte nutne jesť niečo, čo vám nechutí alebo sa nejako výrazne obmedzovať. Ak trpíte alergiou na laktózu, je dôležité sa vyhnúť iba potravinám, ktoré ju obsahujú. Vhodnou alternatívou sú rôzne potraviny, napríklad:
- rastlinné mlieka (mandľové, sójové, kokosové),
- vegánske syry,
- bezlaktózové výrobky (čiastočne pri intolerancii áno, pri alergii nie),
- čerstvé ovocie a zelenina,
- orechy a semená (dodávajú vápnik, riboflavín a vitamín D),
- mäso, hydina, morské plody (zdroj bielkovín),
Pokiaľ pravidelne cvičíte je vhodné, aby ste do jedálnička zaradili proteín LactoFree 90. Ide o „ultra čistý" bezlaktózový srvátkový proteín vhodný pre osoby s laktózovou intoleranciou, alergiou na kazeín, citlivým trávením a pri low carb stravovaní.
Ľudia s intoleranciou laktózy nie sú schopní úplne stráviť cukor (laktózu) v mlieku. Dodržiavanie správnej diéty pomáha predísť nežiaducim príznakom a zabezpečiť dostatočný prísun živín aj pri vylúčení laktózy z jedálnička. Vždy čítajte etiketu, aby ste sa prípadnej konzumácii laktózy vyhli a nespôsobili si ťažkosti, bolesti a nepríjemnosti.