Histamín je biologicky aktívna látka, ktorá sa vyskytuje v tele ako súčasť imunitného systému a zohráva dôležitú úlohu v rôznych fyziologických procesoch. Je to organická zlúčenina, ktorá pôsobí ako neurotransmiter, ale tiež ako regulátor zápalových reakcií a alergických reakcií.
Histamín v tele plní viacero funkcií:
- podieľa sa na imunitnej odpovedi tela počas zápalových reakcií
- spôsobuje typické príznaky alergií, ako je opuch, svrbenie či nádcha
- rozširuje cievy a zvyšuje ich priepustnosť
- v žalúdku podporuje tvorbu kyseliny pre trávenie
- v mozgu pôsobí ako neurotransmiter ovplyvňujúci spánok, bdelosť a pamäť
Zvýšená hladina histamínu v tele môže spôsobovať široké spektrum zdravotných ťažkostí, ktoré označujeme ako histamínová intolerancia. Prejavy sa líšia v závislosti od individuálnej citlivosti a môžu zasiahnuť viaceré orgánové systémy:
- tráviace ťažkostí (bolesť brucha, hnačka, nadúvanie či nevoľnosť)
- kožné reakcie (urtikária, začervenanie, ekzém)
- respiračné symptómy (nádcha, svrbenie očí, kašeľ)
- neurologické a kardiovaskulárne príznaky vrátane migrény, únavy, závratov, búšenia srdca či poklesu krvného tlaku.
Histamínová intolerancia (stretnete sa s ňou aj pod skratkou HIT) je stav, pri ktorom organizmus nedokáže správne odbúravať histamín.
Diaminooxidáza (DAO) je enzým, ktorý zabezpečuje odbúravanie histamínu v organizme, predovšetkým v črevách. V prípadoch, keď je aktivita DAO znížená alebo jeho produkcia nedostatočná, dochádza k hromadeniu histamínu, čo môže viesť k vzniku histamínovej intolerancie a s ňou spojeným nepríjemným fyzickým reakciám. Nedostatočná produkcia enzýmu DAO v tele môže nastať, keď telo nie je schopné dostatočne spracovať histamín, ktorý sa nachádza v niektorých potravinách, alebo vtedy, keď je tento enzým v tele prítomný v nedostatočnom množstve.
Po užití produktu DAO Vital sa enzým uvoľní v tráviacom trakte, kde začne rozkladať histamín prítomný v potrave ešte pred jeho vstrebávaním do krvi. Tým prispieva k zníženiu celkového množstva histamínu v organizme a pomáha tak predchádzať alebo zmierňovať prejavy histamínovej intolerancie.
Potraviny s vysokým obsahom histamínu:
Niektoré potraviny obsahujú veľa histamínu alebo podporujú jeho uvoľňovanie v tele, čo môže spôsobiť príznaky u ľudí, ktorí ho nedokážu dostatočne odbúravať. Je to najmä kvôli zníženej aktivite enzýmu DAO, ktorý histamín rozkladá.
- Fermentované potraviny (kyslá kapusta, kimchi, sójová omáčka)
- Zrejúce syry (parmezán, camembert)
- Údeniny a spracované mäso (saláma, klobása)
- Alkohol (víno, pivo, šampanské)
- Konzervované a fermentované nápoje
- Ryby a morské plody (najmä konzervované a údené)
- Čokoláda a kakao
- Orechy (vlašské orechy, kešu)
- Paradajky, špenát a baklažán
DAO Vital obsahuje:
- DAO (Diaminooxidáza)
Enzým, ktorý je zodpovedný za degradáciu histamínu v tele. Hlavnou funkciou DAO je rozkladať histamín v rôznych tkanivách, najmä v črevách, kde pomáha predchádzať jeho nadmernej akumulácii.
- Vitamín C
Môže pomôcť stabilizovať mastné bunky a znižovať uvoľňovanie histamínu. Je tiež silný antioxidant, ktorý môže podporovať zdravie čriev.
- Vitamín B6
Dôležitý pre metabolizmus histamínu, pretože pomáha DAO pri rozklade histamínu. Nedostatok B6 môže ovplyvniť účinnosť DAO.
Vedecké štúdie o účinnosti DAO
- Izquierdo-Casas et al. (2012): Štúdia preukázala, že suplementácia DAO znižuje frekvenciu migrén u pacientov s histamínovou intoleranciou.
- Manzotti et al. (2016): Klinická štúdia potvrdila účinnosť DAO pri zmierňovaní príznakov histamínovej intolerancie, ako sú tráviace problémy a kožné reakcie.
- Reese et al. (2017): Výskum ukázal, že kombinácia DAO s vitamínom C a B6 výrazne zlepšila rozklad histamínu a znížila zápalové reakcie v tele.