Kyselina mliečna spôsobuje svalovú horúčku (svalovicu)

Kyselina mliečna spôsobuje svalovú horúčku (svalovicu)

Kyselina mliečna je organická látka, ktorá vzniká pri rozklade glukózy vo svaloch. Za normálnych podmienok sa tvorí v malom množstve a transportuje sa do pečene, kde sa mení opäť na glukózu.

Pri zvýšenej fyzickej námahe slúži glukóza ako hlavný zdroj energie pre pracujúce svaly a tvorí sa väčšie množstvo kyseliny mliečnej. Ak ich nestíha odvádzať zo svalov preč, vznikajú z nej kryštáliky, ktoré spôsobujú svalovú únavu, bolesť až kŕče.

Pri pravidelne trénujúcich športovcov vzniká menej kyseliny mliečnej, ktorá sa rýchlo odbúrava. Tvorba kyseliny mliečnej sa dá znížiť používaním výživových doplnkov Kreatín, L-karnitín, Tribulus terrestris,

Minerálny nápoj na prevenciu vzniku svalových kŕčov KOMPAVA AcidoFit:


Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 602 426 550, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info