Serrapeptáza opäť v ponuke. Čarovný enzým opäť na trhu.
Serrapeptáza opäť v ponuke. Čarovný enzým opäť na trhu.

Serrapeptáza opäť v ponuke. Čarovný enzým opäť na trhu.

Serrapeptáza opäť v ponuke. Čarovný enzým opäť na trhu.

Už viac, ako tri desaťročia sa Serrapeptáza používa v USA v Japonsku či v niektorých častiach Európy ako látka, ktorá dokáže tlmiť a zmierniť bolesť pri mnohých zápalových ochoreniach, ale tiež posilniť imunitu. Reč je o proteolytickom enzýme, ktorý rozkladá proteíny na menšie zložky nazývané aminokyseliny.

Obsah

V súčastnosti môžete Serrapeptázu opäť nájsť aj v portfóliu značky Kompava, keďže sme tento rok obnovili výrobu prípravku Serrapeptase Plus.

Serrapeptáza - tiež známa, ako serratiopeptidáza - je proteolytický enzým, čo v preklade znamená, že rozkladá proteíny na menšie zložky nazývané aminokyseliny. Serrapeptáza je získavaná pomocou mikroorganizmu Serratia E15. Tento enzým sa dnes komerčne vyrába fermentáciou rastlinného materiálu, takže je vhodný aj pre vegánov. Pôvodne bol izolovaný z tráviaceho traktu (čreva) priadky morušovej (Bombyx mori), respektíve z nepatogénnej, priateľskej baktérie z rodu Serratia, ktorá ho prirodzene obýva. Priadka morušová je motýľ produkujúci najcennejšie vlákno na svete – hodváb. Aby sa zakuklená priadka dostala z tvrdého puzdra, využíva Serrapeptázu, ktorú si sama produkuje.

„Serrapeptázu zaraďujeme medzi tzv. proteázy, pretože jej úlohou je rozkladať nežiadúce látky v tele, ktoré sú na báze proteínov – odumreté tkanivo, krvné zrazeniny, cysty, arteriálny tlak a zápal vo všetkých formách. Bez ohľadu na príčinu alebo umiestnenie problému v organizme, Serrapeptáza začne pôsobiť v postihnutom mieste a pomáha tlmiť zápalovú reakciu,“ vysvetľuje riaditeľka marketingu spoločnosti Kompava Mgr. Lucia Černá.

Serrapeptáza - tiež známa, ako serratiopeptidáza - je proteolytický enzým, čo v preklade znamená, že rozkladá proteíny na menšie zložky nazývané aminokyseliny. Serrapeptáza je získavaná pomocou mikroorganizmu Serratia E15. Tento enzým sa dnes komerčne vyrába fermentáciou rastlinného materiálu, takže je vhodný aj pre vegánov. Pôvodne bol izolovaný z tráviaceho traktu (čreva) priadky morušovej (Bombyx mori), respektíve z nepatogénnej, priateľskej baktérie z rodu Serratia, ktorá ho prirodzene obýva. Priadka morušová je motýľ produkujúci najcennejšie vlákno na svete – hodváb. Aby sa zakuklená priadka dostala z tvrdého puzdra, využíva Serrapeptázu, ktorú si sama produkuje. „Serrapeptázu zaraďujeme medzi tzv. proteázy, pretože jej úlohou je rozkladať nežiadúce látky v tele, ktoré sú na báze proteínov – odumreté tkanivo, krvné zrazeniny, cysty, arteriálny tlak a zápal vo všetkých formách. Bez ohľadu na príčinu alebo umiestnenie problému v organizme, Serrapeptáza začne pôsobiť v postihnutom mieste a pomáha tlmiť zápalovú reakciu,“ vysvetľuje riaditeľka marketingu spoločnosti Kompava Mgr. Lucia Černá.

Proteolytické enzýmy, ako je trypsín, chymotrypsín a bromelaín, sa začali v USA používať v 50. rokoch 20. storočia po tom, ako sa zistilo, že majú protizápalové účinky. Rovnaké pozorovanie sa uskutočnilo so Serrapeptázou v Japonsku koncom 60-tych rokov, keď vedci pôvodne izolovali enzým z vyššie spomenutej priadky morušovej. V skutočnosti výskumníci v Európe a v Japonsku vyhodnotili, že Serrapeptáza bola najúčinnejším proteolytickým enzýmom pri znížovaní zápalov v tele. Odvtedy sa zistilo, že má niekoľko možných použití a ďalších sľubných zdravotných výhod.

Čo sa stalo so Serrapeptázou, keď sa na čas vytratila z trhu?

Možno si ešte spomeniete na moment, kedy sme k dátumu 15.4.2020, ako spoločnosť informovali o konečnom zákaze umiestňovania výživového doplnku „Serrapeptase plus“ na trh, ktorý bol doposiaľ bez problémov obchodovateľný a u zákazníkov nesmierne žiadaný. Bolo to práve z dôvodu aktualizácie legislatívy EÚ, ktorá je nadradenou nad legislatívu Slovenskej republiky. V tom čase prešiel produkt do stavu, kedy už nemohol byť ďalej ponukáný zákazníkom. Situácia sa však časom zmenila. Hoci Serrapeptázu v tomto momente stále nemôžeme vyrábať ako výživový doplnok, keďže to legislatíva nepovoľuje, avšak výroba Serrapeptátzy ako látky je v istom smere povolená.

„Produkt Serrapeptáza nevyrábame ako výživový doplnok, pretože to legislatíva ešte stále nepovoľuje a nevieme či to vôbec niekedy povolí. Avšak, Serrapeptáza ako látka  je povolená na výrobu veterinárnych výrobkov. Preto na trh uvádzame veterinárny prípravok „Serrapeptase Plus.“ Chcem len podotknúť, že látka Serrapetáza je len jedna a vždy aj bola. Na svete existuje len jeden druh Serrapeptázy rovnako účinný pre ľudí aj zvieratá. Vzhľadom na neustále narastajúcu potrebu starostlivosti o domácich miláčikov, ktorí sú častokrát považovaní za rodinných príslušníkov, sa Serrapeptáza schválila aj ako veterinárny prípravok pre pomoc pri rôznych ochoreniach zvierat. Ak ju porovnáme so Serrapeptázou určenou pre ľudí, ide presne o tú istú látku s prispôsobeným dávkovaním v závislosti od veľkosti (hmotnosti) organizmu.“ objasňuje situáciu šéfka marketingu spoločnosti Kompava Mgr. Lucia Černá.

Zdravotné benefity

Enzým Serrapeptázy je nápomocný pri ateroskleróze, zápalových ochoreniach kĺbov, skleróze multiplex, astme, alergii či mnohých iných zdravotných problémoch. Pôsobí tiež, ako mukolytický enzým a prispieva k rozpúšťaniu hlienu. Môže tiež znížiť riziko infekcií, zabrániť vzniku krvných zrazenín a pomôcť pri niektorých chronických ochoreniach dýchacích ciest.

Serrapeptáza sa najčastejšie používa na zníženie zápalu – reakcie vášho tela na zranenie. V zubnom lekárstve sa enzým používa po menších chirurgických zákrokoch, ako je odstránenie zubov v súvislosti so znížením bolesti, taktiež pri zablokovaní čeľuste (spazmus čeľustných svalov) a opuchu tváre. Predpokladá sa totiž, že Serrapeptáza znižuje zápalové bunky na postihnutom mieste. Časom sa preukázalo sa, že rovnako znižuje niektoré symptómy spojené so zápalom po chirurgickom odstránení zubov múdrosti.

Ako Serrapeptáza funguje?

Enzým Serrapeptáza prispieva k rozkladu a k odstráneniu nefunkčných a poškodených buniek z organizmu, zmierňuje zápal zriedením tekutiny priamo v zápale, pričom zjednodušuje jej odtok a urýchľuje hojenie tkanív. Tlmí a zmierňuje bolesť pri zápaloch, zlepšuje stav ciev a srdca rozpúšťaním fibrínu, ktorý vzniká zrážaním krvi. Rozkladá tiež krvné zrazeniny, cysty, zápalové látky a mŕtve tkanivá v organizme. Najčastejším dôvodom, prečo sa, teda Serrapeptáza odporúča užívať, je, ako sme už niekoľkokrát spomínali zápal.

Akou metódou odhalíte, že máte v tele zápal?

Zápalové procesy v organizme spúšťajú celý rad problémov a ochorení, sú sprevádzané bolesťou a častokrát aj opuchom. Akým spôsobom však môžete najrýchlejšie zistiť, že sa vo vašom tele nachádza zápal?

Diagnostika živej kvapky krvi je nadštandardná preventívna prehliadka pre zistenie aktuálneho stavu organizmu. Prevencia je najjednoduchší spôsob, ako žiť zdravý a efektívny život. Na základe pozorovania krvi pod mikroskopom vieme odhaliť prítomnosť zápalu v tele, ktorý mohol byť vyvolaný zranením alebo infekciou. Pri zápaloch sa v krvi objavujú tzv. fibrínové vlákna, ktoré sa v krvnom riečišti správajú, ako pavučinová sieť a zachytávajú krvné elementy. Fibrín je nerozpustná bielkovina, ktorá je dôležitá pre zastavenie krvácania, keď sa poraníme. Ak je ho však priveľa, môže spôsobiť zanesenie ciev až tvorbu nebezpečných zrazenín. Serrapeptáza je fybrinolytický enzým, čo znamená, že rozkladá nežiadúci nadmerný fibrín v krvi.“ dodáva Mgr. Lucia Černá.