Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Potravinovým alergénom sa môže stať ľubovoľná potravina, v Európe však máme 14 potravinových alergénov, ktoré sú najrizikovejšie (tabuľka 1), preto sú predmetom legislatívy o označovaní. Treba poznamenať, že z väčšiny alergií, ktoré sa prejavujú v dojčenskom období, deti vyrastú.

Tabuľka 1 Hlavné potravinové alergény

Arašidy a výrobky z nich
Horčica a výrobky z nej
Kôrovce a výrobky z nich
Mäkkýše a výrobky z nich
Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy)
Obilniny obsahujúce glutén (pšenica, žito, ovos, jačmeň)
Orechy, mandle, lieskové oriešky, pistácie, vlašské orechy
Oxid siričitý (používaný ako antioxidant a konzervačná látka, napr. v sušenom ovocí, víne a výrobkoch zo zemiakov)v koncentrácii vic ako 10 mg/kg a 10mg/l vyjadrené ako SO2
Ryby a rybacie výrobky
Sezamové semená
Sója
Vajcia a výrobky z nich
Vlčí bôb (druh strukoviny z čeľade bôbovytých)
Zeler a výrobky z neho
Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 602 426 550, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info