Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Potravinovým alergénom sa môže stať ľubovoľná potravina, v Európe však máme 14 potravinových alergénov, ktoré sú najrizikovejšie (tabuľka 1), preto sú predmetom legislatívy o označovaní. Treba poznamenať, že z väčšiny alergií, ktoré sa prejavujú v dojčenskom období, deti vyrastú.
Tabuľka 1 Hlavné potravinové alergény
Arašidy a výrobky z nich |
Horčica a výrobky z nej |
Kôrovce a výrobky z nich |
Mäkkýše a výrobky z nich |
Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) |
Obilniny obsahujúce glutén (pšenica, žito, ovos, jačmeň) |
Orechy, mandle, lieskové oriešky, pistácie, vlašské orechy |
Oxid siričitý (používaný ako antioxidant a konzervačná látka, napr. v sušenom ovocí, víne a výrobkoch zo zemiakov)v koncentrácii vic ako 10 mg/kg a 10mg/l vyjadrené ako SO2 |
Ryby a rybacie výrobky |
Sezamové semená |
Sója |
Vajcia a výrobky z nich |
Vlčí bôb (druh strukoviny z čeľade bôbovytých) |
Zeler a výrobky z neho |