Aminokyseliny L-citrulín-malát
Aminokyseliny L-citrulín-malát

Aminokyseliny L-citrulín-malát

Aminokyseliny L-citrulín-malát

„L-citrulín – malát“ je spojenie aminokyseliny „L-citrulínu“ a malátu (produkt intermediárneho metabolizmu). L-citrulín patrí medzi dôležitý zásobný zdroj bunkového L-arginínu a rýchly zdroj oxidu dusnatého. Prirodzene zvyšuje hladinu arginínu a ornitínu a teda aj syntézu NO. Vďaka tomu veľmi rýchlo prekrví sval, zvýši úroveň sily a zlepší vytrvalosť. Predlžuje účinnosť arginínu o 1 až 24 hodín. Vo svale predstavuje zdroj energie, čím predlžuje dobu jeho zaťaženia (počet opakovaní), následne zvyšuje tvorbu energie pri aeróbnom zaťažení vo forme ATP a fosfokreatínu.

Zvyšuje produkciu energie (ATP) o viac ako 30 % efektívnejším využívaním kyslíku pri záťaži ale aj v pokoji. Podporuje premenu tukov na energiu. Chráni krv pred prekyslením, čo umožňuje zvládnuť intenzívne zaťaženie. Zúčastňuje sa tiež detoxikácie pečene, odstraňovaní amoniaku a kyseliny mliečnej zo svalu a stimulácie imunitného systému. Zvyšuje aj sexuálnu činnosť a výkon. Jeho suplementáciou sa zlepšuje vytrvalosť, odolnosť voči únave a následná regenerácia.