Bielkoviny v strukovinách

Bielkoviny v strukovinách

S t r u k o v i n y

táto skupina potravín v poslednej dobe stúpa v podvedomí ako športovej,tak i racionálnej výživy. Ich prednosťou je vysoký obsah biologicky aktívnych látok ako sú cenné rastlinné oleje,lecitín,minerálne látky,vitamíny a vláknina.Najkvalitnejšia je sójová bielkovina.

Nevýhodou strukovín z hľadiska stráviteľnosti bielkovín je bunková štruktúra s obsahom celulózy,ktorá brzdí trávenie a tým spôsobuje plynatosť. Tento problém možno vo veľkej miere obmedziť predbežným namočením a naklíčením strukovín pred ich kuchynskou úpravou.

D á v k o v a n i e  b i e l k o v í n

za optimálnu dennú dávku uvádza Americká akadémie vied 0,8 g na kilogram telesnej hmotnosti. Výrazne vyššie nároky na prívod bielkovín má organizmus v období rastu,puberty. Ženám v období tehotenstva a laktácie sa odporúča zvýšiť dávku o 10 až 20 g denne.

Všeobecne známa je vyššia spotreba bielkovín u silových športovcov,osobitne v období tréningu zameraného na zvyšovanie objemov,kedy sa odporúča 2 až 2,5 g na 1 kg telesnej hmotnosti. V praxi sa neraz stretávame s tendenciou prijímať extra vysoké dávky,3,4 prípadne viac gramov bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti.Neplatí ani tu však,že ak je niečo dobré,tak trikrát viac je trikrát lepšie.Skôr naopak. Nadbytočné bielkoviny nedokáže organizmus efektívne využiť na stavbu svalovej hmoty. Tieto sa využívajú ako energický substrát alebo ich telo premieňa na telesný tuk. V oboch prípadoch sú neúmerne zaťažené obličky a pečeň.

Problémom pri dávkovaní bielkovín býva,že pri konzumácii relatívne nízkotučných jedál dostaneme do tela pri vyšších dávkach i viac tukov. Riešenie? Iba proteínové prípravky nám môžu zaručiť,že privedieme do tela dostatok bielkovín bez toho,aby sme konzumovali nadbytočný tuk,ktorého je napokon dosť i v bežnej strave.

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info