Glycín

Glycín

Je nevyhnutná na stavbu DNA, RNA ako i ďalších AK, napr. serínu.  Aminokyselina potrebná pre tvorbu žlčových kyselín a hemoglobínu. Napomáha organizmu absorbovať vápnik . Chráni pred prekyslením žalúdka, je potrebná pre rast, hojenie a zdravú prostatu. Zvyšuje energiu a odolnosť organizmu. Podporuje tvorbu kreatínu v organizme a tým pomáha organizmu oddiaľovať katabolizmus svalových buniek.

Glycín je unikátnou aminokyselinou spomedzi i proteinogenických aminokyselín. Väčšina proteínov obsahuje iba malé množstvo glycínu. Najväčšou výnimkou je kolagén, ktorý obsahuje asi 35% glycínu. 

Aminokyselina glycín je používaná pre činnosť  nervového systému ako inhibičný neurotransmiter pri epileptických záchvatoch a hyperaktivite.

V potravinových zdrojoch sa glycín vyskytuje najviac v rybách, mäse, fazuli a mliečnych výrobkoch.