Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy

Je disacharidom, to znamená, že je zložená z dvoch molekúl sacharidov.
Nazývame ju mliečny cukor, lebo je vo veľkej miere zastúpená v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Štiepi sa enzýmom laktáza na glukózu a galaktózu. Enzým laktáza je špecifický tým, že sa najviac tvorí u dojčiat a detí.
S vekom jeho produkcia klesá a u niektorých ľudí sa neprodukuje v dostatočnom množstve.

Nedostatok enzýmu laktáza spôsobuje, že laktóza sa dostáva do čreva nerozložená a môže vyvolať tráviace problémy (bolesti brucha, hnačky).
Preto pre niektorých ľudí sú väčšie množstvá laktózy ťažšie stráviteľné, resp. nestráviteľné.

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info