Letné obdobie si pýta hydratáciu

Letné obdobie si pýta hydratáciu

Slnečné a teplé dni naberajú na obrátkach a s nimi sú spojené aj vyššie nároky na organizmus. Práve leto patri medzi najkritickejšie obdobie z hľadiska príjmu tekutín. Ich dostatočný a pravidelný príjem zabráni prehriatu organizmu a v čase horúčav pôsobí ako "chladiaca kvapalina". Pre človeka je pravidelný prísun tekutín oveľa dôležitejší ako príjem potravy, pretože ľudské telo si dokáže vytvoriť oveľa väčšie zásoby energie než vody.

Viete, že najväčšiu časť nášho tela tvorí voda? U dospelého človeka tvorí voda v priemere 55-75% hmotnosti, čo sú približne dve tretiny hmotnosti tela. Voda je súčasťou každej bunky v našom tele a jej funkcie pre ľudský organizmus sú nenahraditeľné. Od pomocných funkcií pri trávení a absorpcii potravy, pri regulácii telesnej teploty, krvnej cirkulácie, cez transport výživných látok a kyslíka k bunkám, odstraňovanie toxínov a iných odpadových látok, až po ochranu a spájanie tkanív a orgánov v ľudskom organizme, na tom všetkom sa podpisuje práve voda. Každý proces v našom tele prebieha vo vodnom prostredí.

Vedeli ste, že?

Obézni ľudia majú v organizme menej vody, ako chudí ľudia s rovnakým alebo vyšším podielom svalovej hmoty. Dôvodom je to, že svalové tkanivo obsahuje priemerne 75% vody, zatiaľ čo tukové tkanivo iba 20% vody.

Hydratuj, hydratuj, hydratuj

Leto sa spája s rôznymi aktivitami, či už sú to športové alebo bežné práce v záhrade či okolo domu. V takomto prípade by každý z nás nemal podceňovať a zabúdať na pravidelné dopĺňanie tekutín a telo dostatočne hydratovať. V dôsledku životných pochodov v tele nastáva pravidelná fyziologická strata vody (moč, odparovanie z kože, dýchanie, stolica,...) a práve pravidelným dopĺňaním tekutín zabránime tomu aby sa narušila celková rovnováha organizmu. Pre správne fungovanie organizmu je potrebné aby voda, pH a minerály boli udržiavané v konštantnej rovnováhe. Teplo sa z tela odvádza potom. Odparovaním potu sa ochladzuje pokožka, dochádza k ochladeniu krvi a následne sa ochladí organizmus. Pokiaľ by k poteniu nedochádzalo, uvarili by sme sa k smrti. Telesná teplota prekračujúca 41 stupňov celzia ‑ poškodzuje bunky. Pri teplote 42 stupňov celzia dochádza k zrážaniu bunkových bielkovín (podobne ako vaječný bielok pri varení) a bunky odumierajú. Pot, ktorý patrí k hlavnému produktu straty vody z organizmu nie je tvorený iba vodou ale aj elektricky nabitými časticami – elektrolytmi, ktoré sú nazývané ako minerály. Tie udržujú rovnováhu tekutín vo vnútri buniek a okolo nich. Množstvo týchto elektrolytov, ktoré sa z tela potom vylúčia závisí od objemu potu, genetiky, stravy a stupňa aklimatizácie na teplo. Pri vyšších stratách dôležitých minerálov môžu pociťovať starší ľudia ako ,,závrat,,. Pociťovanie smädu klesá so stúpajúcim vekom. Výsledkom je stúpajúca dehydratácia hlavne u starších ľudí a tým ohrozenie ich zdravia.

Vyššie nároky sa preto kladú nie len na príjem vody, ale tiež na príjem dôležitých minerálov ako sú sodík, draslík, vápnik, horčík a samozrejme ďalších látok, ktoré sú aj súčasťou športových nápojov.

Dopraj vitalitu aj svojim obličkám

Počas 24 hodín naše obličky prefiltrujú približne 150 litrov krvi a vyprodukujú asi 1,5 litra moču. Obličky filtrujú našu krv, odstraňujú prebytok vody a odpadové produkty, ktoré sú vylučované ako moč. Jedna štvrtina našej krvi prechádza cez obličky každú minútu. Prechádza a filtruje sa v štruktúrach nazývanými ako nefróny, pričom každá oblička obsahuje viac ako jeden milión nefrónov a každý z nich sa podieľa na udržiavaní konštantnej rovnováhy v našom tele. V obličkách je variabilné množstvo produktov a ich pomerov, ktoré sú reabsorbované do krvi alebo vylúčené ako moč. Napríklad keď pijeme veľa vody, naše obličky produkujú veľké množstvo moču, aby zabránili ,,prevodneniu,, organizmu. Na druhej strane ak pijeme príliš málo vody, naše obličky produkujú iba malé množstvo veľmi koncentrovaného moču, aby udržali čo najväčšie množstvo vody v organizme. Čiže množstvo a zloženie moču ovplyvňuje práve naše konanie a teda aj aktuálny pitný režim.

A koľko tekutín vlastne denne potrebujeme?

Údaje o dennej potrebe sa často líšia. Potrebné množstvo tekutín ovplyvňuje veľa faktorov – hmotnosť, vek, aktivita, od toho ako veľmi sa potíte či namáhate a samozrejme aj od teploty vzduchu. Dospelí ľudia, ktorí sa nevenujú fyzickej aktivite potrebujú minimálne 2,5 litra denne, čo zodpovedá príjmu 35ml na kilogram telesnej hmotnosti. Samozrejme, pri fyzickej aktivite potreba vody stúpa. Čím viac cvičíme, tým viac vody potrebujeme. Množstvo tekutín a zloženie pitného režimu treba prispôsobovať individuálnym potrebám, nárokom a aspektom organizmu, ktoré sú charakteristické a jedinečné pre každého z nás, vrátane veku a zdravotného stavu. Najvhodnejšia je postupná, na viac dávok rozdelená hydratácia organizmu, nie jednorázové pitie veľkého množstva tekutín.

Dehydratácia je pre organizmus stres. Telesná teplota sa zvyšuje, srdce bije rýchlejšie, ubúdajú zásoby glykogénu a mozog sa ťažšie sústredí. Športovci znášajú dehydratáciu rôzne, ale pre každého platí, že čím je menej tekutín v tele, tým horší je výkon a sústredenie.

Medzi varovné signály dehydratácie patria: svalové kŕče, únava, dezorientácia, bolesti hlavy, nižší výkon, neschopnosť sa sústrediť, podráždenosť a niektoré zažívacie problémy. Pri nedostatku vody sa zvyšuje krvný tlak a tým sa zvyšuje aj záťaž srdca.

Telu však nestačí dodávať len tekutiny, ale aj stratené minerály. Dôležité je si preto zvoliť vhodný nápoj, v správnom množstve , zložení a v správny čas.

Náš tip:

Vyskúšajte hypotonický nápoj HypoFit a doprajte tak telu nápoj plný vitamínov, minerálov a antioxidantov. Veď práve to Vaše telo počas letných dní potrebuje, nie?. Okrem toho, že obsahuje dôležité minerály (draslík, sodík, horčík) – ktoré hlavne v lete potom strácame, obsahuje aj extrakt zo zeleného čaju a vitamíny C, E, beta-karotén a selén, ktoré plnia dôležitú antioxidačnú úlohu v našom tele a zabraňujú pôsobeniu škodlivých voľných radikálov, ktoré sa v našom organizme neustále vytvárajú. Ideálny nápoj na leto, čo poviete!

Vedeli ste, že?

Bunky

Už ste niekedy premýšľali nad tým, ako je možné, že sa všetky živiny z potravín a nápojov, ktoré zjete a vypijete, dostanú tam, kam sa majú dostať? Základom prenosu sacharidov, vitamínov a minerálov, ako i mnohých ďalších dôležitých živín do jednotlivých buniek je voda v našom organizme. Vďaka tomu bunky produkujú energiu potrebnú na to, aby naše telo mohlo fungovať.

Ing. Chovancová Zuzana

21.05.2018

Štítky:

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info