Povolené dávky aspartamu nepôsobia toxicky ani nespôsobujú zdravotné komplikácie

Povolené dávky aspartamu nepôsobia toxicky ani nespôsobujú  zdravotné komplikácie

Aspartam (APM) - je metylester kyseliny asparágovej a fenylalanínu. Nie je to produkt, ktorý by sa skladal z 3 samostatných látok - 2 aminokyselín a metanolu. Každá z látok  má iné vlastnosti ako metylester 2 aminokyselín. Samostatné aminokyseliny nevykazujú žiadnu sladivosť a majú pozitívny vplyv na detoxikáciu mozgu a tvorbu neurotransmiterov. A práve spojenie aminokyseliny asparágovej a fenylalanínu prostredníctvom etylesteru zabezpečuje 200x väčšiu sladivosť oproti cukru. Aspartam  má čistú sladkú chuť, bez vedľajších kovových či horkých príchutí.

Bezpečnosť výrobku je stanovená FDA = 40 mg/kg váhy/deň, avšak posledné štúdie sa prikláňajú k dávke 60 mg/kg váhy/deň.

Ak má človek  50 kg, musel by som skonzumovať  2500 mg aspartamu, čo je cca 500 g cukru denne a to je prakticky nereálne. Aspartam nemá vplyv na hladinu krvných látok ako sú aminokyseliny, metanol alebo glukóza. Nespôsobuje kazenie zubov. Aspartam je sladidlo, ktoré bolo preskúmavané, jasne zdokumentované, preskúšané nielen laboratórne, na zvieratách, epidemiologických štúdiách ale i humánnych klinických štúdiách. Bol skontrolovaný cez mnoho vedeckých štúdií a bolo potvrdené, že nemá negatívny vplyv na nervový systém ani chovanie prípadne iné nežiaduce symptómy, či choroby. 

Pri teplote nad 190 °C sa aspartam rozkladá na diketopiperazín a metanol. Pri vysokej kyslosti potravín sa zasa rozkladá na aspartylfenylalanín a metanol. Obidve tieto látky sa ďalej môžu hydrolyzovať na samostatné aminokyseliny fenylalanín a kyselinu asparágovú. Ak máte teda potraviny alebo nápoje sladené aspartamom a potravina nevykazuje stratu sladivosti, nemôže dochádzať ani k rozkladu sladidla, ani k vzniku metanolu. Pri metabolických premenách v ľudskom organizme podlieha aspartam čiastočnej premene. Pri averzných aspartamových článkoch bolo snahou autorov dokázať kyselinu asparágovú a fenylalaním v telových tekutinách a tkanivách. Vzhľadom k tomu, že tieto aminokyseliny sú súčasťou veľkého množstva bežných bielkovinových potravín, autori sa zameriavali hlavne na dokazovanie metanolu. Ale i tu možno oponovať tým, že ak zjete 1 kg jabĺk, metanolu v organizme vzniká niekoľkonásobne viac (1 kg jabĺk = 1400 mg metanolu, 20 mg aspartamu = 2 mg metanolu, 1 liter ríbezľovej šťavy = 230 mg metanolu, 1 kg banánov= 180 mg metanolu). Veľké množstvo prijatého aspartamu je rozkladané baktériami tráviaceho traktu. Produkty, ktoré v procese rozkladu vznikajú, využívajú baktérie na svoju vlastnú výživu. Ešte stále pochybujete?

Aspartamové sladidlo nie je neurotoxické, je negenotoxické a tým i nekarcinogénne. Nezvyšuje hlad a preto je veľmi vhodné pri obmedzovaní cukru a pri eliminácií energetickej hodnoty, ktorá je v potravinách sladených cukrom. 

Vzhľadom na sladivosť je aspartam vhodný do potravín s nízkou energetickou hodnotou. 1 g= 4 kcal, ale sladivosť má ako 200 g cukru, čo predstavuje kalorickú hodnotu  800 kcal. Bežný nápoj sladený cukrom obsahuje v 1 litri 80 g cukru ale iba 0,4 g aspartamu.

Z hľadiska legislatívneho  je potrebné pri výrobkoch sladených aspartamom uvádzať  upozornenie: „Obsahuje fenylalanín, nie je vhodný pre fenylketonurikov“ .
Fenylketonúria - je dedičné podmienené metabolické ochorenie spôsobené mutáciou génu. Organizmus nie je schopný túto aminokyselinu odbúrať. Môže sa v organizme koncentrovať a pôsobiť škodlivo. Na Slovensku je cca 1 človek z 15 000 ľudí, ktorí má túto poruchu génu.

Jedno je ale jasné, že i materské mlieko, syry vajíčka, mliečne výrobky obsahujú aminokyseliny a medzi nimi aminokyselinu fenylalanín. To by sme nesmeli jesť nič.

Negatívne informácie o aspartame sú na web stránkach stále tie isté. Je to množstvo tých istých článkov s malými a nekompetentnými obmenami. Vyvolávajú strach a hrôzu a sú mocnou zbraňou v rukách nekompetentných. Všetky štúdie vykonávané na myšiach boli vykonávané s predimenzovanými množstvami na maličkých živočíchoch.  Sú to všetko nekalé obchodné praktiky, urážajú seriózne firmy a samotných zákazníkov.
V roku 2009 vydal Europský úrad pre bezpečnosť potravín EFSA, stanovisko (EFSA-Q-2009-00474), v ktorom sa uvádza, že neexistujú žiadne dokázané toxické a karcinogénné vlastnosti aspartamu. Výsledky boli sumarizované nielen z výsledkov štúdii  na zvieratách, ale i stovkách dobrovoľníkov. Povolené dávky aspartamu nemôžu pôsobiť toxicky ani spôsobovať zdravotné komplikácie. Ak by sa niečo zmenilo, EFSA by prijala okamžité opatrenia.

V Kompave pracujeme s aspartamom a všetkými ostatnými cukrami i intenzívnymi sladidlami a verte nám, že určite by sme si pre nás nevybrali  karcinogénne. Sami produkty používame, máme rodiny, malé deti a nikdy by sme nepripustili niečo, čo by ohrozilo ich zdravie.

 

Autor: Ing. Želmíra Komorechová

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info