Prolín

Prolín

Aminokyselina s veľkým významom pre človeka hlavne pri posilňovaní imunitného systému. Je súčasťou spojivových tkanív, ktoré úzko súvisia s imunitným systémom.  Chronické zápaly oslabujú imunitný systém, ktorého základné zložky- makrofágy, požierajúce cudzie antigény. I tieto patria zložením medzi spojivové zložky.

Prolín je  z chemického hľadiska unikátna aminokyselina. Ako jediná výnimka medzi aminokyselinami obsahuje sekundárnu aminoskupinu -NH-takže je vlastne α-iminokyselinou, hoci sa bežne radí medzi aminokyseliny.

Na tvorbu prolínu je v ľudskom organizme nevyhnutný dostatok esenciálnej aminokyseliny L-lyzín. Na zjednodušenie biochemických dejov je preto nevyhnutné podávanie aminokyseliny vo forme doplnku. Aminokyseliny lyzín a prolín hrajú dôležitú úlohu pri vytváraní povrchu ciev. Zabezpečujú hladký priebeh krvi cievami, eleminuje zachytávanie sa cudzích látok o steny ciev a tým i usadzovaniu lipoproteínov vo forme  sklerotických plakov. Lipoproteíny obsahujú 2 typy receptorov pre obidve aminokyseliny prolín a lyzín. Dostatok aminokyselín zamedzuje vytváraniu väzbových miest lipoproteínu na steny ciev a tým i vytvárane sklerotických plakov na cievach. Súčasne s dostatkom aminokyselín lyzín a prolín sa vytvára dostatok kolagénu, ktorý je potrebný a nevyhnutný na obnovu poškodených ciev. 

Vysoký obsah prolínu obsahujú kolagén, kvasnice ako i včelí med, do ktorého sa dostáva zo slinných žliaz včiel robotníc.

Kombinácia nutričných látok prolín, lyzín, vitamín C a zelený čaj dáva predpoklad do budúcna možnosti inhibovať vývoj rakoviny a metastazovanie buniek za pomoci prírodne sa vyskytujúcich ingredientov.