Voľné radikály a antioxidanty

Voľné radikály a antioxidanty

Voľné radikály a antioxidanty

O voľných radikáloch a ich negatívnom vplyvne na ľudské zdravie už počul zrejme každý. V dnešnom článku si povieme o tom, čo presne sú voľné radikály, ako vznikajú a ako sa pred nimi môžeme brániť.

Čo sú voľné radikály?

Voľné radikály sú veľmi malé, reaktívne častice, ktoré dokážu atakovať dôležité štruktúry nášho organizmu, poškodiť ich a úplne vyradiť z funkcie. Bežne vznikajú v našom organizme pri rôznych metabolických procesoch. Zlou životosprávou (málo pohybu, zlé stravovacie návyky, fajčenie a pod.) a faktormi, ktoré bohužiaľ ovplyvniť nedokážeme (UV – žiarenie, toxíny, znečistené ovzdušie a pod.) sa ich devastačný účinok na náš organizmus neustále zväčšuje.

Voľné radikály spôsobujú oxidačné poškodenie bunkových membrán, čím priamo dochádza k poškodeniu samotnej bunky. Poškodenie bunkovej membrány (bunkovej steny) spôsobuje vyliatie obsahu bunky do okolia. Keďže bunka obsahuje aj rôzne rozkladne enzýmy, dochádza k poškodeniu membrán aj u susedných buniek. Postupne sa začína rozvíjať zápalový proces, čo spôsobuje aktiváciu imunitného systému. Imunitný systém húževnato bojuje proti zápalu, čo ho značne oslabuje a človek sa stáva náchylnejší na rôzne ochorenia (herpes, chrípka a pod.). 

Voľné radikály poškodzujú bunkové membrány, čo priamo vedie k celkovému poškodeniu samotnej bunky.

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Chránia bunkové štruktúry pred poškodením, pričom samotné radikály neutralizujú. 

TOP 5 antioxidantov

  • Karnozínkarnozín patrí medzi najúčinnejšie antioxidanty. Účinne chráni bunky pred poškodením
    a následným zánikom. Vyznačuje sa schopnosťou regenerovať už poškodené bunky, čo ostatné antioxidanty nedokážu. Dokáže reagovať aj so škodlivými produktmi, ktoré z voľných radikálov vznikajú a eliminovať ich z organizmu (napr. malodialdehyd (MDA), ktorý vzniká ako produkt reakcie kyslíkových radikálov s lipidovými štruktúrami. Pripisuje sa mu úloha na rozvoji šedého zákalu, aterosklerózy či zápalových ochorení kĺbov). Predlžuje životnosť bielkovín (kľúčových molekúl organizmu) a chráni DNA pred poškodením. Považuje sa za látku dlhovekosti.  

Karnozín sa považuje za látku dlhovekosti. Zvyšuje delenie buniek a opravuje už poškodené bunky, čo má za následok lepšie a predovšetkým dlhšie fungovanie celého organizmu.

  • Koenzým Q10 – je látka telu vlastná, ktorá sa vyskytuje vo všetkých bunkách ľudského tela. Je uložený v mitochondriách, čo sú energetické centrá buniek. Pripisuje sa mu úloha pri znižovaní krvného tlaku a posilňovaní srdcového svalu. Ako silný antioxidant zabraňuje oxidačným procesom LDL cholesterolu, čím pomáha predchádzať ateroskleróze. Zlepšuje kvalitu pokožky – zmierňuje tvorbu vrások.
  • Lykopén – je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu. Vo veľkom množstve sa vyskytuje v zelenine, najmä v červených paradajkách. Jeho funkčnosť sa tepelnou úpravou ešte viac zvyšuje, rajčinový pretlak je bohatší na lykopén ako čerstvá paradajková šťava. Vedecké štúdie potvrdzujú jeho účinok v boji proti rakovinovým bunkám (najmä proti rakovine prostaty, prsníka, žalúdka a hrubého čreva). U diabetikov výrazne obmedzuje vznik tzv. diabetickej nohy.

  Bohatým zdrojom lykopénu sú najmä červené paradajky. Jeho účinnosť sa tepelnou úpravou ešte viac zvyšuje.

  • Vitamín E – ďalší účinný antioxidant. Výrazne prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Podporuje činnosť pohlavných žliaz, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty. Taktiež spomaľuje starnutie buniek (často sa pridáva do kozmetických prípravkov).
  • Extrakt zo zeleného čaju – v čínskej medicíne sa používa už niekoľko tisícročí. Obsahuje polyfenoly, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Jeho veľkou prednosťou je, že pomáha eliminovať (spaľovať) podkožný tuk. Prirodzený obsah prírodného kofeínu stimuluje mozog a pomáha zvýšiť hladinu energie. Dve až tri šálky kvalitného zeleného čaju denne pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi, podporujú spaľovanie tukov a zvyšujú hladinu energie.

Zelený čaj je považovaný za silný antioxidant, ktorý účinne chráni bunky, podporuje spaľovanie podkožného tuku a zvyšuje hladinu energie.

                                                                                                                                                   Michal Zvalo

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 602 426 550, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info