Sodík Na (nátrium):
- Obsah v ľudskom organizme:120 mg (0,15– 0,3%)
- 1/3 je uložená v kostre, 2/3 v telesných tekutinách, nervoch a svaloch
- Nachádza sa v telesných tekutinách obmývajúcich bunky (extracelulárna tekutina) DDD= 2400mg
Stimulátory vstrebávania: nie je problém, aby sa sodík vstrebával zo všetkých potravín
Inhibítory vstrebávania: nadmerný príjem draslíka
Nedostatok Na spôsobuje:
- Svalové kŕče
- Dehydratáciu organizmu (nadbytok spôsobuje zadržiavanie tekutín, zvýšenie krvného tlaku), poruchy plodnosti Závraty a nízky tlak, bolesti hlavy, nesústredenosť
- Žalúdočná nevoľnosť a vracanie, strata chuti do jedla
- Nedostatok Na je ťažko dosiahnuteľný, naša strava obsahuje prevažne nadbytok soli
Nadbytok Na spôsobuje:
- Nahromadenie tekutín v tele, opuch
- Poškodenie obličiek a anémia
Ako sodík pôsobí:
- Zabezpečuje regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobazickej rovnováhy (pH)
- Je nevyhnutný pre bunkové membrány, ktoré ho potrebujú na vstrebávanie živín z potravy
- Podieľa sa pri prenose nervových vzruchov vo svaloch a nervoch
- Nevyhnutný na rehydratáciu organizmu (pri dlhotrvajúcej hnačke a vracaní)
- Aktivátor niektorých enzýmov
- Udržiava osmotický tlak v tkanivách
- Stimuluje činnosť obličiek a zabraňuje tvorbe kameňov
Zdroje sodíka: kuchynská soľ, salámy, čalamády, lupienky, celozrnný chlieb, mrkva, sóda bikarbóna, červená repa, syry…