​Žalúdočné a dvanástnikové vredy

​Žalúdočné a dvanástnikové vredy

Vredové ochorenia sa označujú ako peptické vredy. Tie sa môžu vyskytovať v oblasti žalúdka, pažeráka a na dvanástorníku.

Sliznica žalúdka je tvorená epitelom usporiadaným do riasiniek a na jej povrchu vyúsťujú rúrkovité žliazky. Tie produkujú hlien (mucín), ktorý obaľuje vnútornú stenu čiže má ochrannú funkciu a žalúdočné šťavy.

V žalúdočnej šťave je obsiahnutá prevažne voda (takmer 99%), soli, ióny, kyselina chlorovodíková (HCl), pepsín, gastrín, chymozín, lipáza a spolu tvoria bezfarebnú až žltkastú tekutinu s veľmi kyslým pH . Za deň sa jej vyprodukuje za normálnych okolností asi 1,5 až 2l tejto šťavy.

Žalúdok je miesto, ktorý sa s týmito šťavami dostáva do priameho kontaktu fyziologicky. Ich funkciou je ochrana žalúdka , ničenie choroboplodných zárodkov a rozkladanie potravy .

Rôznymi patologickými procesmi alebo chemicky (stravou, liekmi) sa však tvorba žalúdočných štiav zvyšuje (hyperacidita) a na žalúdok pôsobia deštruktívne. To môže spôsobovať rôzne problémy a ťažkosti.

Bolesti v oblasti brucha môžu byť príznakom vzniku vredov. Problémom je ľahká zameniteľnosť žalúdočných a dvanástnikových vredov na základe indikovania samotnej bolesti. Vredy sa nemusia totižto až tak odlišovať typom bolesti ako skôr tým, kedy sa bolesť objavuje či nalačno, alebo po príjme potravy.

Žalúdočné vredy vznikajú pri poškodení sliznice žalúdka následkom pôsobenia kyslých žalúdočných štiav. Hlavným predpokladom pre vznik žalúdočných vredov je podľa štatistík baktéria helikobakter pylori, ktorej takisto vyhovuje kyslé prostredie žalúdka. Práve z tohto dôvodu je vhodné upraviť a zharmonizovať prostredie žalúdka, aby v ňom baktéria helikobakter pylori, ani žalúdočné vredy nenachádzali vhodné prostredie.

Bolesť žalúdka môže byť pálivá, bodavá alebo tupá. Objavuje sa v nadbrušku alebo pod hrudnou kosťou na pravej strane. Bolesť nastupuje buď počas jedla alebo po jedle. Môže prísť aj v noci alebo po prebudení.

Ak je bolesť spôsobovaná jedlom, príznakom žalúdočných vredov môže nasledovať úbytok hmotnosti či strata chuti do jedla.

Medzi príznaky žalúdočného vredu patrí tiež nadúvanie, nechutenstvo, nutkanie na vracanie a v neskorších štádiách dokonca aj samotné vracanie.Pri vracaní či stolici sa môže objaviť krv. Ďalším príznakom žalúdočného vredu je ospalosť a únava.

Dvanástnikové vredy na rozdiel od žalúdočných postihujú väčšinou mladších ľudí. Rizikové pre vznik dvanástnikových vredov je vynechávanie raňajok a obzvlášťnebezpečné je pitie kávy nalačno. Ďalšími nebezpečnými faktormi sú cigarety, alkohol, káva, korenisté jedlá, nadmerné užívanie niektorých druhov liekov najmä analgetík.

Hlavným príznakom sú bolesti v oblasti žalúdka. Bolesť sa prejavuje nalačno. Obvykle 2-6 hod po jedle, prípadne v noci. Príjmom potravy zvyknú bolesti ustúpiť.. Ďalšími príznakmi dvanástnikových vredov sú nevoľnosť, napínanie na zvracanie a pálenie záhy.

Žalúdočné vredy sa môžu zahojiť aj bez lekárom predpísaných liekov.

Musia byť však dodržané optimálne podmienky, a teda minimalizované všetky rizikové faktory. Predovšetkým šetrná strava, regenerácia organizmu, kvalitný a dostatočný spánok, zníženie stresu. Vyvarovať sa treba tiež liekom ktoré by mohli dráždiť žalúdok a baktérii helikobakter pylori – jej prítomnosť v organizme môžeme zistiť jednoduchým diagnostickým testom.

U ľudí trpiacich týmto problémom sa odporúča šetriaca diéta. Počas nej by sa mali uprednostňovať varené a dusené pokrmy a vyhýbať sa teplotným extrémom príliš studené, či príliš horúca jedlá, aby sa zbytočne nedráždil žalúdok.

Vhodným doplnkom pri liečbe sú prírodné výživové doplnky a to :

Vitamín U. Ide o derivát aminokyseliny metionínu ( methyl – methionin sulfonium chlorid ) Je to čisto prírodná látka nachádza sa v kapuste, listoch zelenej zeleniny a aj v žltku. Probiotiká – Probiodom (2,5 miliardy probiotických kultúr) tie zabezpečujú dobré trávenie a sú prítomné v celej tráviacej sústave. Dôležité je aby strava mala dostatočný obsahom vlákniny (cenný zdroj vitamínov, minerálov, antioxidantov) Belly Fyto Detox . Je to kombinácia rozpustnej a nerozpustnej vlákniny obohatená o 10 prírodných rastlinných extraktov, ďalej obsahuje ľanovú múku a vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Komplex tráviacich rastlinných enzýmov, extraktov a olejov nájdeme v produkte FytoEnzým Complex, ktorým zabezpečíme lepšie trávenie potravy predovšetkým bielkovín, cukrov, tukov.



Ing. Marta Gavačová

Ing. Marta Gavačová

obchodný reprezentant pre lekárne

V 14 rokoch som sa prvýkrát stretol s výživovými doplnkami a aktívnym cvičením. V odbore výživa prichádzajú neustále nové trendy a človek sa musí neustále vzdelávať. Vyštudoval som odbor Diplomovaný Fyzioterapeut, kde som spojil zdravý aktívny pohyb s výživovým poradenstvom.

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info