KOMPAVA OSLAVUJE 19. NARODENINY! Oslávte ich spolu s nami

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou
Zdravý kváskový chlieb s vlákninou

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou
Tento SUPER chlieb si určite zamilujete. Je chutný, nadýchaný, má jemnú striedku a chrumkavú kôrku. A navyše tým, že je z kvásku, je ľahšie stráviteľný, neobsahuje žiadne stabilizátory a látky zaťažujúce organizmus. Ako bonus obsahuje vlákninu, ktorá podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy, zlepšuje vyprázdňovanie a celkovo upravuje chod našich čriev.

Ingrediencie na 1 bochník chleba

Rozkvas:

  • 200 g ražnej celozrnnej múky
  • 230 g vody
  • 1 PL kvásku

Ďalej potrebujeme:

  • 530 g pšeničnej chlebovej múky
  • 250 g vody
  • 30 g Belly Fyto Detox
  • 2 ČL mletej rasce
  • 3 ČL soli
  • 3 ČL semienok

Na sparená múku:

  • 40 g pšeničnej chlebovej múky
  • 100 g teplej zavarenej vody (cca 60 stupňovej)

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas (najlepšie večer) a necháme ho kvasiť 9 - 12 hodín. Cesto si prikryte v každom kroku kvasenia, aby neobschlo.
  2. Na druhý deň si pripravíme sparenú múku tak, že múku zalejeme teplou prevarenou vodou, rozmiešame a necháme vychladnúť. Vznikne nám niečo, čo pripomína lepidlo.
  3. Pridáme s ostatnými surovinami (okrem soli, rasce a semienok) ku rozkvasu, zmiešame a necháme odležať približne 30 min.
  4. Následne pridáme soľ, rascu a semienka a miešame chlebovú hmotu, kým sa všetky zložky pekne nepremiešajú a cesto sa už odlepuje od nádoby.
  5. Následne prikryjeme cesto a necháme odležať 30 minút aby prebiehal proces kvasenia. Po tomto čase cesto poprekladáme. Opakujeme ešte 2x po 30 minútach.
  6. Následne dáme cesto na jemne pomúčenú dosku, ešte párkrát poprekladáme a stočíme do ošatky, ktorú vysypeme zemiakovým škrobom. Necháme prekvasiť posledné 2 hodiny.
  7. Chlebík z ošatky pomaly preklopíme na papier na pečenie a dáme do rozohriatej rúry na 250 stupňov. Do rúry dáme aj plech, do ktorého nalejeme pohár studenej vody, aby nám vznikala para. Oba plechy musia byť vyhriate. Pečieme 15 minút.
  8. Znížime teplotu na 190 stupňov, plech s vodou vyberieme a dopekáme chlebík ešte 30 minút.
  9. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke alebo rošte a prikryjeme ho mokrou utierkou, aby bola kôrka lepšie krájateľná a nedrobila sa.

kváskový chlieb položený na stole a kytica tulipánov