Osvieženie a proteín?  Určite skúste nový JUICY PROTEIN Viac na...

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou
Zdravý kváskový chlieb s vlákninou

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou

Zdravý kváskový chlieb s vlákninou
Tento super chlieb si určite zamilujete. 

Obsah

Je chutný, nadýchaný, má jemnú striedku a chrumkavú kôrku. A navyše tým, že je z kvásku, je ľahšie stráviteľný, neobsahuje žiadne stabilizátory a látky zaťažujúce organizmus. Ako bonus obsahuje vlákninu, ktorá podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy, zlepšuje vyprázdňovanie a celkovo upravuje chod našich čriev.

Potrebujeme

(na 1 bochník)

Rozkvas

  • 200 g ražnej celozrnnej múky
  • 230 g vody
  • 1 PL kvásku

Ďalej potrebujeme

  • 530 g pšeničnej chlebovej múky
  • 250 g vody
  • 30 g Belly Fyto Detox
  • 2 ČL mletej rasce
  • 3 ČL soli
  • 3 ČL semienok

Na sparenú múku

  • 40 g pšeničnej chlebovej múky
  • 100 g teplej zavarenej vody (cca 60 stupňovej)

kváskový chlieb položený na stole a kytica tulipánov

Postup

  • Pripravíme si rozkvas (najlepšie večer) a necháme ho kvasiť 9 - 12 hodín. Cesto si prikryte v každom kroku kvasenia, aby neobschlo.
  • Na druhý deň si pripravíme sparenú múku tak, že múku zalejeme teplou prevarenou vodou, rozmiešame a necháme vychladnúť. Vznikne nám niečo, čo pripomína lepidlo.
  • Pridáme s ostatnými surovinami (okrem soli, rasce a semienok) ku rozkvasu, zmiešame a necháme odležať približne 30 min.
  • Následne pridáme soľ, rascu a semienka a miešame chlebovú hmotu, kým sa všetky zložky pekne nepremiešajú a cesto sa už odlepuje od nádoby.
  • Následne prikryjeme cesto a necháme odležať 30 minút aby prebiehal proces kvasenia. Po tomto čase cesto poprekladáme. Opakujeme ešte 2x po 30 minútach.
  • Následne dáme cesto na jemne pomúčenú dosku, ešte párkrát poprekladáme a stočíme do ošatky, ktorú vysypeme zemiakovým škrobom. Necháme prekvasiť posledné 2 hodiny.
  • Chlebík z ošatky pomaly preklopíme na papier na pečenie a dáme do rozohriatej rúry na 250 stupňov. Do rúry dáme aj plech, do ktorého nalejeme pohár studenej vody, aby nám vznikala para. Oba plechy musia byť vyhriate. Pečieme 15 minút.
  • Znížime teplotu na 190 stupňov, plech s vodou vyberieme a dopekáme chlebík ešte 30 minút.
  • Chlieb necháme vychladnúť na mriežke alebo rošte a prikryjeme ho mokrou utierkou, aby bola kôrka lepšie krájateľná a nedrobila sa.

Dobrú chuť!