Antioxidant Vitamín E

Antioxidant Vitamín E

Obsah

Vitamín E je spoločný názov pre skupinu látok taktiež nazývaných tokoferoly. Existuje 8 prirodzene sa vyskytujúcich foriem tokoferolov. Najúčinnejšou formou z nich je alfa-tokoferol. Vitamín E patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. ktoré sa môžu v malých množstvách ukladať vo svaloch, tukovom tkanive a v pečeni. 

Výskyt Vitamínu E

Vitamín E sa vyskytuje viac v rastlinnej ako živočíšnej forme. V živočíšnej forme sa nachádza hlavne vo vajciach a v rastlinnej forme je jeho najväčší pomer v zelenej listovej zelenine, obilných klíčkov, orechoch a semenách a v olejoch z nich pripravených. Patrí sem slnečnicový olej, olej z pšeničných klíčkov, olivový olej.

Hlavné účinky vitamínu E

  • Antioxidant – zabraňuje tvorbe voľných radikálov, ktoré vznikajú v tele UV žiarením, fyzickou námahou, vplyvom vonkajších faktorov, fajčením, pitím alkoholu…
  • Zabraňuje poškodzovaniu bunkovej DNA a tým tvorbe DNA mutácií (vznik rakoviny)prípadne poškodením bunky (starnutím)
  • Podporuje tvorbu a chráni pred prasknutím červené krvinky
  • Dôležitý pri prevencii samovoľných potratoch, má účinok na plodnosť a potenciu
  • Je potrebný pre správny metabolizmus nenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a tým ich znehodnotením
  • Je dôležitý pre syntézu bielkovín, nervového a svalového systému
  • Pomáha v prevencii srdcovo cievnych ochorení ako je ateroskleróza a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu
  • Zmierňuje menštruačné bolesti a intenzitu krvácania
  • V prípravkoch na pleť udržiava pokožku pevnú a hydratovanú
  • Regeneruje sa vitamínom C
  • Podporuje účinok koenzýmu Q10
  • Vedcami bolo dokázané, že vo veľkých dávkach vyliečil choroby ako napríklad zápal obličiek, vredy predkolenia, kožné problémy, u žien posúva hranicu menopauzy. U starších ľudí zlepšuje imunitu, a tým zvyšuje odolnosť voči infekciám. Odporúčaná denná dávka je 10– 30mg/deň.

Vitamín E sa nachádza ako primárna zložka v Premium Carnosine, Fytosoja + vitamin E.