Čo sú to tuky a mastné kyseliny?

Čo sú to tuky a mastné kyseliny?

Tuky alebo inak povedané lipidy, sú zlúčeniny zložené z glycerolu, mastných kyselín a prípadne ďalších zložiek, ak sa jedná o špeciálne tipy lipidov, ako napríklad fosfolipidy alebo lipoproteíny. Pri vzniku lipidov sa uplatňujú hlavne tzv.vyššie mastné kyseliny. Niektoré vo svojich molekulách obsahujú len jednoduché väzby, preto ich voláme nasýtené, niektoré obsahujú dvojité väzby a takéto kyseliny označujeme ako nenasýtené mastné kyseliny. K nim patria kyseliny olejová, linolová, linolénová.

Čím viac nenasýtených mastných kyselín obsahuje príslušný lipid, tým je jeho konzistencia tekutejšia a naopak, čím viac nasýtených kyselín má vo svojej molekule, tým je tuk tuhší. To je pre prax dôležitý ukazovateľ. Ak vieme, že naša strava by mala obsahovať prednostne nenasýtené mastné kyseliny, potom tekuté zdroje tukov sú pre nás jednoznačne vhodnejšie ako klasické tuhé tuky /maslo, masť/.

Trávenie tukov prebieha hlavne na úrovni tenkého čreva. Ústna dutina ani žalúdok nemajú väčší význam v ich trávení. Prevažná časť mastných kyselín putuje krvou do pečene a odtiaľ je tok týchto látok usmerňovaný ďalej

Funkcie mastných kyselín a tukov v organizme:

- zúčastňujú sa na stavbe buniek, najmä v nervovom tkanive

- majú významnú účasť na vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch /A,D,E,K/

- predstavujú zásoby energie

- utvárajú izolačnú vrstvu, ktorá chráni organizmus pred pôsobením chladu

Štítky:

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info