Prečo by ste mali piť zelený čaj? Účinky, o ktorých ste ešte nepočuli
Prečo by ste mali piť zelený čaj? Účinky, o ktorých ste ešte nepočuli

Prečo by ste mali piť zelený čaj? Účinky, o ktorých ste ešte nepočuli

Prečo by ste mali piť zelený čaj? Účinky, o ktorých ste ešte nepočuli

Zelený čaj je známy už celé stáročia. Je cenený ako liečivé tonikum už viac ako 4 000 rokov. Aj moderný výskum potvrdil, že zelený čaj má skutočne mnoho vlastností prospešných zdraviu.

Obsah

Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, má blahodarný vplyv na ľudské zdravie. Znižuje riziko vzniku rakoviny, odbúrava tuky a zlepšuje fungovanie mozgu, aj toto sú účinky zeleného čaju

Niečo z histórie

Zelený čaj, niekedy označovaný aj ako najzdravší nápoj na planéte Zem či čaj bohov alebo čaj večného života, pochádza z Číny, kde ho poznajú už dlhšie ako 5000 rokov. Jedna z legiend, ktorá spomína jeho prípravu, je z roku 2737 pred naším letopočtom. Legenda hovorí, že k príprave zeleného čaju došlo po prvýkrát úplnou náhodou a to tak, že cisár Shen Nonga ohrieval vodu a do nádoby mu spadli čajové listy.

Vzniknutý odvar však svojou arómou ovládol celú miestnosť, a tak sa cisár rozhodol nápoj ochutnať. Vynikajúca chuť cisára ohromila rovnako ako i príval energie, ktorý pocítil po jeho vypití. Veľmi dlhé obdobie takto zvykli pripravovať čaj len na území čínskeho cisárskeho dvora, avšak neskôr nastalo rozšírenie zeleného čaju i do ďalších vrstiev spoločnosti, čo vo výsledku spôsobilo zakladanie prvých čajovní. 

Ako sa zelený čaj vyrába?

Zelený čaj sa vyrába z čajovníka (Camellia Sinensis). Využívajú sa jeho listy, ktoré sa po zbere nechajú oxidovať len krátku dobu. Listy sa následne upravujú naparovaním alebo pražením, čo vedie k zastaveniu oxidácie. Čaj si tak zachová dôležité prírodné látky a vlastnosti prospešné pre zdravie a tiež jasne zelenú farbu s príjemnou a sviežou vôňou a chuťou. 

Zvyknete si pripravovať zelený čaj? Ak nie, pozrite sa, o aké blahodarné účinky pripravujete svoj organizmus...

Aké účinné látky zelený čaj obsahuje?

  • vysoký obsah polyfenolov, 

Polyfenoly – patria k bioflavonoidom, a do skupiny prirodzene sa vyskytujúcich fytochemikálií. Vysoký obsah antioxidantov, ktoré sú 200× účinnejšie ako vitamín E, chránia organizmus pred dýchacími a zažívacími infekciami, blokujú baktérie v ústnej dutine, ktoré spôsobujú kaz zubov.

  • kofeín,
  • vitamín C,
  • vitamín B2 – riboflavín,
  • vitamín D,
  • vitamín K,
  • karotenoidy,
  • malé množstvá minerálov, najmä mangán, selén, fluorid.

Prečo je zelený čaj prospešný pre ľudské zdravie?

  • má dôležitý vplyv na úbytok hmotnosti (spôsobený prítomnosťou kofeínu, ktorý má naviac aj povzbudzujúce účinky a zrýchľuje metabolizmus),
  • podporuje rast črevnej mikroflóry a redukuje škodlivú mikroflóru (zelený čaj znižuje rýchlosť vstrebávania sacharidov v tele a množstvo vstrebaných sacharidov bez ohrozenia výživy človeka, tým predchádza zápche),
  • podporuje imunitný systém (vďaka obsahu katechínu a flavonoidov, ktoré slúžia ako účinná prevencia a majú antibakteriálne a antivírusové účinky),
  • má mierne diuretické schopnosti (očisťuje organizmus od zadržiavanej vody, ktoré navodzujú opuch a zavodnenie),
  • významnou mierou vplýva na zníženie rizika vzniku rakoviny (súvisí s jeho antioxidačným potenciálom a jeho schopnosťou ničiť voľné radikály, vplýva predovšetkým na rakovinu žalúdka, močového mechúra, pŕs, prostaty a pľúc),
  • vplýva na činnosť srdca a cievneho systému (je veľmi aktívny už pri nízkych dávkach, chráni a udržuje hladinu dobrého cholesterolu zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu z potravy, a tým jeho ukladaniu v krvi; naviac uvoľňuje cievy, takže krv môže ľahšie prechádzať, uvoľnenie cievnych stien pomáha k zníženiu krvného tlaku),
  • chráni mozog a predlžuje život, omladzuje (zbavuje organizmus mŕtvych buniek),
  • potláča depresiu a stres (vďaka obsahu L-Theanínu, ktorý je prirodzenou súčasťou čajových listov a má upokojujúce účinky),
  • účinne chráni pred vznikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby pretože chráni mozgové bunky pred ich odumieraním, 
  • chráni pred vznikom zubného kazu (antioxidant katechín ničí baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú zubný kaz),
  • spomaľuje starnutie pokožky a redukuje tvorbu vrások.

Ako si zelený čaj pripraviť?

V mrazivých zimných mesiacoch je to celkom jednoduché, a čaj si tak dokážeme vychutnať horúci a príjemne nás zahreje. Takáto príprava je každému jednoznačná. Jednoducho čajové vrecko, sypaný čaj alebo inak spracovaný zelený čaj zalejeme horúcou vodou. 

Avšak s príchodom horúcich letných mesiacoch asi všetci strácame chuť na horúci čaj. Nič sa nedeje, nemusíte sa vôbec obľúbeného nápoja vzdať. Práve naopak, treba si ho dopriať pripravený s vodou vlažnej teploty. Prípravou vlažného nápoja vyrovnáme teplotu nášho tela k teplote prostredia a nemusíme sa báť, že nás zaleje ľadový pot ako po vypití chladených nápojov.

Ale predsa, ak dostanete chuť na niečo, čo Vás poriadne ochladí a zároveň nabije energiou, pripravte si ľadový nápoj zo zeleného čaju a pridajte doň pár koniec ľadu.

Vedeli ste, že ?

  • Náš hypotonický nápoj Hypo-Fit obsahuje extrakt zo zeleného čaju, ktorý vaše telo povzbudí a zároveň doplní potrebné minerály a vitamíny.
  • Náš vitamínovo-minerálový nápoj AcidoFit obsahuje extrakt zo zeleného čaju, ktorý účinne chráni organizmus pred negatívnym vplyvom voľných radikálov.
  • Náš účinný spaľovať ThermoFit obsahuje extrakt zo zeleného čaju, ktorý účinne podporuje metabolizmus lipidov a povzbudzuje centrálny nervový systém a činnosť mozgu, čím dochádza k odstráneniu prejavov únavy.
  • Náš športový energetický nápoj EnergoFit obsahuje extrakt zo zeleného čaju, ktorý Vám dodá potrebnú dávku energie.