Obsah
Pod pojmom imunitný systém rozumieme zložitý komplex obranných reakcií, ktoré prebiehajú vo vnútri organizmu. Ich úlohou je chrániť naše zdravie pred chorobami a zápalmi, ktoré spôsobujú rôzne vírusy, baktérie a iné cudzorodé organizmy.
Obrazne povedané, imunitný systém je akoby ochranný oceľový štít, ktorý chráni organizmus pred nebezpečnými útokmi z vonku (rôzne cudzorodé organizmy, vírusy, baktérie) ako aj z vnútra (nádorové bunky, autoimunitné reakcie).
Jeseň, ktorá je charakteristická nepríjemným chladným počasím, častými dažďami ako aj nižšou intenzitou slnečného žiarenia dáva nášmu organizmu (imunitnému systému) zabrať najviac.
V dnešnom článku si bližšie predstavíme dve významné látky, ktoré výrazne posilňujú náš imunitný systém, teda obranyschopnosť organizmu.
Prvou významnou látkou je kolostrum alebo mledzivo. Je to špecifická tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy všetkých cicavcov krátko pred pôrodom ako aj počas prvých dní po pôrode. V poslednom období sa kolostrum teší veľkému záujmu vedcov. Mnohé vedecké štúdie potvrdzujú, že kolostrum je skutočne veľmi efektívne pri posilňovaní imunitného systému, pri boji s nepríjemnými alergiami, pri zápaloch kĺbového aparátu, pri tráviacich ťažkostiach ako aj pri onkologických ochoreniach.
O blahodarných účinkoch kolostra vedeli už starovekí Inkovia, Egypťania, Gréci ako aj Germáni či Kelti. Uchovávali ho vo vzácnych nádobách pre panovníkov, aby sa dožili vysokého veku, ale aj pre športovcov a bojovníkov, aby podávali lepší výkon.
Prečo je kolostrum tak významné?
To, čo robí kolostrum významným, je vysoký obsah bioaktívnych látok, ktoré priamo podporujú obranyschopnosť organizmu.
Čo obsahuje kolostrum?
- Imunoglobulíny – protilátky, ktoré produkuje organizmus pri napadnutí cudzorodým organizmom alebo cudzorodou látkou. Tieto významné látky (protilátky) sa pri napadnutí organizmu dostavia na miesto pôsobenia (na bojisko), kde začnú neželanú návštevu postupne likvidovať.
- Laktoferín – laktoferín je v organizme zodpovedný za transport železa. Jeho význam spočíva v tom, že odoberá železo nebezpečným baktériám, ktoré ho potrebujú pre rozmnožovanie, čím priamo zabraňuje ich ďalšiemu šíreniu.
- Rastové faktory – podporujú a obnovujú rast svalov, šliach, kostí, nechtov a vlasov. Zlepšujú kvalitu pokožky. Môžeme ich považovať za elixír mladosti.
- Lyzozým – enzým, ktorý má schopnosť narúšať bakteriálne steny, čím podporuje zánik baktérie (antibakteriálny účinok).
- Vitamíny – ovplyvňujú biochemické procesy v tele.
- Minerály – najmä vápnik, sodík, horčík, fosfor a draslík.
- Aminokyseliny – kolostrum obsahuje až 26 aminokyselín.
Kravské verzus ľudské kolostrum
Mnohé vedecké štúdie potvrdzujú, že kravské kolostrum obsahuje mnohonásobne vyššie množstvo imunoglobulínov (najmä imunoglobulíny IgG). Práve imunoglobulíny IgG sú zodpovedné za rýchlu obrannú reakciu organizmu pred nebezpečným hosťom (vírusom, baktériou, nebezpečnou látkou a pod.). Kravské kolostrum však vyniká aj vyšším obsahom aminokyselín, vitamínov a minerálov.
Veľmi dôležitým faktorom, ktorý rozhoduje o kvalite kravského kolostra je spôsob spracovania:
- Kolostrum by sa malo po odbere ihneď schladiť (pod 4°C), aby sa zachovala jeho čerstvosť.
- Kolostrum sa nesmie vystavovať vysokým teplotám, ktoré spôsobujú jeho denaturáciu (poškodenie) a rapídne znižujú obsah biologicky účinných látok.
Kompava Premium Colostrum je spracované tým najšetrnejším spôsobom, čím nedochádza k poklesu obsahu účinných látok.
Kolostrum a veda
Kolostrum patrí medzi najviac preskúmané funkčné potraviny (doplnky výživy). Internet je plný odborných vedeckých prác a výskumov, ktoré jednoznačne potvrdzujú jeho prínos pre zdravie spotrebiteľa.
Ďalšou významnou látkou je beta-glukán. V poslednom desaťročí sa mu venuje veľmi veľká pozornosť. Považuje sa za veľmi účinný prostriedok, ktorý podporuje funkcie imunitného systému. Jeho mechanizmus účinku spočíva v tom, že stimuluje makrofágy (bunky, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri imunitných reakciách). Tieto bunky (makrofágy) sú zodpovedné za fagocytózu. Fagocytóza je veľmi dôležitý proces, pri ktorom dochádza k pohlteniu a spracovaniu cudzích, nefunkčných alebo mŕtvych buniek. Jedná sa o najstarší imunitný dej, ktorý je možné pozorovať aj u nižších živočíchov.
Schopnosť stimulovať makrofágy robí z beta-glukánu významnú látku, ktorá účinne posilňuje imunitný systém. Makrofágy likvidujú nepotrebné a odumreté bunky (antioxidačný efekt) a likvidujú cudzorodé, potenciálne nebezpečné bunky alebo látky (podpora imunity).
Štúdie z Japonska a Číny potvrdili, že onkologickým pacientom, ktorí sa liečili chemoterapiou, podávanie beta-glukánu výrazne predĺžilo život.
Na rozdiel od kolostra, ktorého izolácia a spracovanie je náročnejšie, a ktorého pravidelne dopĺňanie je možné len prostredníctvom doplnkovej výživy, beta-glukán je možné získať (dopĺňať) prakticky každý deň z veľmi jednoduchého a lacného zdroja, ktorým sú obyčajné pekárenské alebo pivovarské kvasnice. Navyše kvasnice obsahujú aj vysoké množstvo vitamínov skupiny B, ktoré sú potrebné takmer pre všetky biochemické procesy prebiehajúce v organizme.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zdroje
<a href='https://www.freepik.com/photos/nature'>Nature photo created by wirestock - www.freepik.com</a>