novinka glutation jeden z najsilnejších antioxidantov

Sacharidy a ich definícia
Sacharidy a ich definícia

Sacharidy a ich definícia

Sacharidy a ich definícia

Sacharidy patria do skupiny základných živín, z ktorých sa skladá potrava každého človeka.

Podľa zloženia a fyziologického účinku v organizme sa rozdeľujú na
jednoduché a zložené(komplexné) sacharidy
stráviteľné a nestráviteľné sacharidy
Do skupiny jednoduchých sacharidov patria
monosacharidy : glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor),…
disacharidy: sacharóza (repný cukor), laktóza (mliečny cukor),…
Do skupiny zložených sacharidov patria
maltodextrín: čiastočne rozložený škrob
polysacharidy: škrob, celulóza (nestráviteľná vláknina)

Stráviteľné sacharidy – všetky jednoduché sacharidy + škrob predstavujú hlavný zdroj energie pre všetky základné metabolické pochody v organizme (činnosť mozgu a srdca, dýchanie, spracovanie potravy, vylučovanie), pre udržiavanie stálej telesnej teploty a pre prácu svalov.

Nestráviteľné sacharidy – celulóza neposkytuje žiadnu energiu, ale je dôležitá pre správnu činnosť čriev a rozvoj zdravej črevnej mikroflóry.