KOMPAVA OSLAVUJE 19. NARODENINY! Oslávte ich spolu s nami

Všetko, čo by ste mali vedieť o vitamíne B-komplex
Všetko, čo by ste mali vedieť o vitamíne B-komplex

Všetko, čo by ste mali vedieť o vitamíne B-komplex

Všetko, čo by ste mali vedieť o vitamíne B-komplex

Pod názvom B-komplex poznáme vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Ich nedostatok môže spôsobiť viaceré komplikácie ako bolesti hlavy, únavu, časté závraty či problémy so zažívaním.

Optimálna hladina B-komplex vitamínov pomáha nielen zlepšiť metabolizmus, ale aj fungovanie nervovej sústavy. Práve vitamíny B pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom a záťažou počas bežných dní. V tomto článku sa dozviete o výhodách vitamínového komplexu skupiny B, o zdrojoch týchto vitamínov či o príznakoch ich nedostatku, kedy je dôležité začať užívať doplnky výživy.

Pozitívne účinky B-komplex vitamínu

  1. Zmierňuje prejavy stresu, zlepšuje náladu.
  2. Prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému.
  3. Zmierňuje prejavy depresie a úzkosti.
  4. Prispieva k zníženiu únavy a vyčerpanosti.
  5. Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému.
  6. Prispieva k správnej látkovej premene, ktorá je dôležitá pre tvorbu energie.

Zelenina, ovocie a ryby položené na stole.

Čo je to B-komplex?

B-komplex obsahuje osem vitamínov skupiny B, ktoré sa v ľudskom tele neukladajú do zásoby, preto si ich dostatočný prísun musíme zabezpečovať každý deň. Vitamín B-komplex zahŕňa:

  • Vitamín B1 – Tiamín
  • Vitamín B2 – Riboflavín
  • Vitamín B3 – Niacín
  • Vitamín B5 – Kyselina pantoténová
  • Vitamín B6 – Pyridoxín
  • Vitamín B7 – Biotín
  • Vitamín B9 – Kyselina listová
  • Vitamín B12 – Kobalamín

Všetky z uvedených B vitamínov prispievajú k podpore celkového zdravia, no každý sám o sebe v organizme plní jedinečnú a dôležitú funkciu. Taktiež sa líšia ich odporúčané denné dávky.

 B-komplex obsahuje osem vitamínov skupiny B, ktoré sa v ľudskom tele neukladajú do zásoby, preto si ich dostatočný prísun musíme zabezpečovať každý deň.

 Vitamín B1 – Tiamín

Tiamín hrá centrálnu úlohu vo výrobe energie zo sacharidov, je zapojený aj do fungovania nervov. Hlavným zdrojom vitamínu B1 sú celozrnné výrobky, vnútornosti ako pečeň, obličky či srdce, chudé bravčové mäso, vajíčka a kvasnice. Jeho obsah sa výrazne znižuje spracovávaním potravín (varenie, konzervovanie).

Ak človek trpí nedostatkom Tiamínu, hrozí mu ochorenie beri-beri. Ide o poruchy nervového systému, medzi symptómy patrí letargia, únava či problém s kardiovaskulárnym, nervovým a tráviacim systémom. Nedostatok vitamínu B1 je spôsobený najmä zvýšeným príjmom alkoholu. Alkohol totiž spôsobuje redukciu absorpcie tohto vitamínu a zároveň zvyšuje jeho vylučovanie obličkami. Deficit Tiamínu mávajú aj diabetici a športovci.

Žena opretá o stenu

Vitamín B2 – Riboflavín

Riboflavín má výrazný vplyv na metabolizmus sacharidov, lipidov a aminokyselín, ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v organizme. Je dôležitý pre červené krvinky, reguláciu rastu človeka a reprodukciu. Dobrým zdrojom vitamínu B2 je mlieko a mliečne výrobky, kvasnice, vnútornosti, banány či vlašské orechy. Jeho veľké množstvo sa stráca varením, naparovaním alebo použitím mikrovlnnej rúry.

Dlhodobý nedostatok Riboflavínu môže spôsobiť silné migrény a tiež chudokrvnosť, teda anémiu. Človek sa následne cíti unavený a vyčerpaný, bolia ho svaly. Podobne ako u tiamínu, medzi najčastejšie príznaky deficitu riboflavínu patrí zvýšený príjem alkoholu. Jeho nedostatkom často trpia aj vegáni, ľudia po liečbe antibiotikami a športovci, ktorí sú vegetariáni.

Vitamín B3 – Niacín

Niacín je nevyhnutný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. Taktiež je potrebný pre udržiavanie zdravej kože a dobrého tráviaceho traktu. Najbohatšími zdrojmi sú mäso, mäsové výrobky, vaječný žĺtok, strukoviny, obilniny. Náš organizmus si vie niacín „vyrobiť“ konverziou tryptofánu.

Ak má človek nedostatok vitamínu B3, pociťuje zvýšenú únavu, depresiu, má problémy s kožou (dermatitída), dokonca môže mať hnačky. V najhorších prípadoch vzniká až demencia.

Vitamín B5 – Kyselina pantoténová

Kyselina pantoténová je dôležitá pre metabolické spracovanie prijatých živín, pre produkciu cholesterolu a tvorbu niektorých hormónov. Dobrými zdrojmi sú kuracie  a hovädzie mäso, vnútornosti, vaječné žĺtky, rajčiny, brokolica, avokádo.

Ak má človek nedostatok vitamínu B5, môže mať zápaly tráviaceho traktu, hnačky, dermatitídu, pálenie chodidiel, zrýchlený tep či poruchy spánku.

Vitamín B6 – Pyridoxín

Pyridoxín sa využíva pri mnohých metabolických funkciách, podporuje imunitu, zohráva dôležitú rolu pri rozvoji mozgu. Vitamín B6 je nevyhnutný pre správny vývoj kostry. Hlavným zdrojom sú pečeň, kuracie mäso, ryby, obilniny, zemiaky, vajcia, cícer.

Dlhodobý nedostatok vitamínu B6 môžu mať najmä cukrovkári, fajčiari a príjem pyridoxínu by mali zvýšiť aj ľudia, ktorí jedia veľa bielkovín a tukov. Nedostatok sa u človeka prejavuje kožnými zápalmi (najmä v oblasti úst), nadmerným vypadávaním vlasov či poruchami imunitného systému. Jeho nedostatok je spôsobený aj nadmernou konzumáciou alkoholu a nedostatkom iných B vitamínov.

Muž, ktorý si fúka nos.

Vitamín B7 – Biotín

Biotín hrá kľúčovú úlohu v metabolizme bielkovín, tukov a sacharidov. Spomaľuje šedivenie vlasov, posilňuje ich rast, preto je často súčasťou doplnkov na podporu rastu a regeneráciu vlasov, nechtov a pokožky. Dôležitým zdrojom vitamínu B7 sú vajcia, pečeň, sardinky, orechy, špenát, obilniny, hríby. Vegetariáni by mali konzumovať viac banánov či hrozno.

Príznakmi nedostatku biotínu sú suchá koža, únava, depresie, znížený apetít. Deficitom trpia najmä ľudia, ktorí užívali antibiotiká.

Vitamín B9 – Kyselina listová

Kyselina listová je nevyhnutná pri bunkovom delení a tvorbe DNA. Naše telo ju potrebuje pre správny rast buniek, pre spracovanie aminokyselín, tvorbu červených a bielych krviniek. Medzi najbohatšie zdroje patrí listová zelenina, strukoviny, mäso, pečeň.

Nedostatok kyseliny listovej v organizme sa prejavuje bledosťou, slabosťou, nespavosťou, depresiami. Taktiež vznikajú poruchy tráviacej sústavy. Zvýšený príjem kyseliny listovej je veľmi dôležitý počas tehotenstva a v období kojenia.

Nedostatok kyseliny listovej v organizme sa prejavuje bledosťou, slabosťou, nespavosťou, depresiami.

Vitamín B12 – Kobalamín

Kobalamín ovplyvňuje široké spektrum funkcií v organizme. Je dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy, tvorbu DNA a červených krviniek a taktiež je potrebný na premenu živín z potravy na využiteľnú energiu. Medzi hlavné zdroje patria potraviny živočíšneho pôvodu ako mäso, vajcia, plody mora a mliečne výrobky.

Najmä vegetariáni a vegáni by si mali dať pozor na dostatočný príjem vitamínu B12, keďže sa prirodzene vyskytuje len v živočíšnej strave. Na absenciu kobalamínu by si mali dať pozor aj ľudia, ktorí užívajú aspirín či acylpyrín. Za varovné signály nedostatku vitamínu B12 považujeme únavu, zníženú koncentráciu, nervozitu, výkyvy nálad, depresie, ťažkosti pri chôdzi či zápaly v ústach.

Zdroje vitamínu B12

Kto by mal užívať B-komplex?

Vitamíny skupiny B sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín, preto je ich nedostatok pri zdravom a vyváženom stravovaní nepravdepodobný. Existujú však okolnosti, pri ktorých vzniká deficit vitamínov skupiny B. Kto by mal teda užívať doplnky stravy B-komplex?

  • Osoby s celiakiou, rakovinou, Crohnovou chorobou,
  • osoby, ktoré nadmerne konzumujú alkohol,
  • vegetariáni a vegáni,
  • ľudia, ktorí absolvovali chirurgické zákroky v oblasti žalúdka a tráviaceho traktu,
  • seniori,
  • osoby v nízkosacharidovej diéte.