Zeleninové placky plné bielkovín
Zeleninové placky plné bielkovín

Zeleninové placky plné bielkovín

Zeleninové placky plné bielkovín

Tieto zeleninové placky si zamiluje aj ten, kto zeleninu vo svojom jedálničku veľmi neobľubuje. Sú chutné, šťavnaté, plné vitamínov, vlákniny a navyše vďaka pridanému proteínu obohatené aj o potrebné bielkoviny, ktoré sú dôležité pri chudnutí. Nezaťažia trávenie a sú ideálnou voľbou, ak máte chuť na niečo ľahké, čo vás však zasýti na dlhšiu dobu. Výhodou je, že si ich môžete so sebou zobrať aj na cesty či na výlet, a nemusíte tak siahnuť po rýchlom, často nezdravom občerstvení.

Obsah

Potrebujeme

(zeleninu vážime v očistenom stave)

  • 360g cuketa so šupkou
  • 200g mrkva
  • 190g sladký zemiak/batát
  • 10g cesnak
  • 100g červená šošovica lúpaná
  • 120g ovsené vločky jemné
  • 35g Wellness Daily Protein - príchuť natural
  • 2 polievkové lyžice ľanové semienka
  • 6 polievkových lyžíc čistej vody
  • 2-3 čajové lyžičky himalájskej soli
  • 2 čajové lyžičky údená mletá červená paprika
  • 2 čajové lyžičky bazalka
  • 2 čajové lyžičky majoránka

Postup

Najskôr si pripravíme náhradu za vajíčka a zomelieme si hnedé ľanové semienka, ktoré zalejeme vodou, premiešame a necháme postáť. Táto zmes nám zhustne a zmení sa na kašovitú konzistenciu, ktorá nám na záver spojí všetky ingrediencie do jednej kompaktnej hmoty.

Cuketa môže zostať so šupkou, ale zvyšok zeleniny si očistíme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Ovsené vločky a šošovicu si rozmixujeme v mixéri na múku a pridáme k zelenine spolu s proteínom. Na záver pridáme pretlačený cesnak, koreniny a vzniknutú hmotu z ľanových semiačok. Dôkladne premiešame a tvarujeme placky, ktoré opekáme  na panvici z oboch strán na troške ghee masla alebo pečieme v rúre.

Tip 1

Podávame s uhorkovým šalátom alebo iným zeleninovým šalátom.

Tip 2

Placky môžeme obohatiť o nastrúhané údené tofu, a zvýšime tak pomer bielkovín.