Bielkoviny v potravinách

Bielkoviny v potravinách

Základné stavebné látky zložené z aminokyselín, tvoriace celkovú svalovú sústavu. Aby boli telu prospešné, musia sa naštiepiť na jednotlivé aminokyseliny, ktoré sú pre ľudské telo nenahraditeľné – hlavne v procese budovania kvalitnej svalovej hmoty a zabráneniu jej straty.

Bielkoviny prijímame zo stravy v rastlinnej a živočíšnej podobe:
- Živočíšne (mäso, mlieko, vajcia a výrobky z nich) – označujú sa ako plnohodnotné, lebo obsahujú všetky aminokyseliny, potrebné pre stavbu telesných bielkovín. Vyznačujú sa veľmi vysokou biologickou hodnotou a vysokým zastúpením esenciálnych aminokyselín BCAA, dobrou stráviteľnosťou zvyšujú hladinu glutatiónu – účinný antioxidant, slúžiaci k neutralizácii toxínov.
- Rastlinné (strukoviny, ovsené vločky, sója, kukurica, pšenica, ryža…) – obsahujú vysoké percento kvalitnej bielkoviny, sú kvalitným zdrojom aminokyselín, znižujú hladinu cholesterolu, obsahujú vzácne izoflavonoidy – látky podobné „rastlinnému estrogénu“ GENISTEIN, ktorý pôsobí ako silný antioxidant proti rakovine prostaty a pŕs.
Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info