Hráškový proteín

Hráškový proteín

Hrach siaty je strukovina z čeľade bôbovité a patrí medzi najrozšírenejší druh strukoviny. Zaujímavé je, že bežne ho ľudia zaraďujú medzi zeleninu, ale botanicky patrí medzi ovocie. Rastie v mnohých častiach Zeme, hlavne na jar a začiatkom leta. Z celej rastliny sú pre nás najzaujímavejšie plody – každý struk alebo lusk obsahuje niekoľko semien, ktoré môžu byť zelené alebo žlté. Tieto chutné hrášky obsahujú škrob, vlákninu, vitamíny, minerály a tiež značné množstvo bielkovín. Semená hrachu sú dôležitým zdrojom bielkovín.

Obsah

Prečo sú pre nás proteíny dôležité?

Proteíny sú najdôležitejšou makroživinou potrebnou pre optimálny vývoj. Hrášok má obrovský význam pre naše telo, aj keď vždy nebýva veľmi obľúbený. V poslednej dobe si ale táto strukovina získava väčšiu pozornosť. Má totiž dostatok bielkovín, a čím ďalej častejšie sa pridáva ako jedna zo zložiek do rôznych suplementov určených na zvýšenie vytrvalosti, budovanie svalovej hmoty a na redukciu hmotnosti. Mäso a vajcia obsahujú nasýtené tuky a cholesterol, navyše zaťažujú niektoré orgány, najmä obličky. Sója je častým alergénom a obsahuje látky, ktoré môžu narušiť našu hormonálnu rovnováhu. A práve to otvára priestor pre proteíny z hrášku. Majú ho radi najmä vegáni a vegetariáni, ale aj športovci, ktorí oceňujú jeho mimoriadne zloženie. Hrášok je znamenitým zdrojom rastlinných bielkovín, a preto predstavuje pre vegetariánov ideálne riešenie, ako zvýšiť ich príjem.

Hráškový proteín má vysokú výživovú hodnoty - značné množstvo rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamíny aj minerálov.

Hráškový proteín sa nachádza najmä v žltom hrachu. Táto super potravina obsahuje vysoké množstvo vlákniny, má nízku energetickú, ale vysokú výživovú hodnotu. Žltý polený hrach priemerne obsahuje na 100 g:

  • 60 gramov sacharidov (z toho iba 8 gramov cukrov),
  • 25 gramov bielkovín (na porovnanie ako 1 dávka proteínového nápoja),
  • iba 1 gram tuku,
  • až 26 gramov vlákniny,
  • vitamíny (B1, B5, B9) a minerály (železo, vápnik).

žltý hrach ponúka veľa benefitov pre zdravie

Sila rastlinných bielkovín v hrášku

Asi 90% obsahu hrášku sú bielkoviny vysokej kvality, bohaté na esenciálne aminokyseliny. Esenciálne sú tie aminokyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže sám syntetizovať, musíme ich preto do organizmu prijímať s potravou. Medzi esenciálne aminokyseliny patria arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a valín. Kvalita bielkovín v potrave sa meria porovnaním podielu esenciálnych aminokyselín a podielom, ktorý zodpovedá správnej výžive. Čím je podiel esenciálnych aminokyselín k neesenciálnym vyšší, tým je bielkovina kvalitnejšia.

V porovnaní s inými proteínmi, hráškové proteíny sú veľmi dobre stráviteľné, čo umožňuje maximálnu absorpciu. Vďaka tomu je telo schopné túto látku kvalitnejšie spracovať a jednotlivé aminokyseliny a živiny oveľa lepšie využiť. Hráškový proteín nevyvoláva na rozdiel od iných vegánskych proteínov alergiu a neobsahuje ani laktózu a lepok. Obsah aminokyselín BCAA je v hráškovom proteíne vyšší ako v akomkoľvek inom rastlinnom proteíne, preto lepšie napomáha udržiavať svalovú hmotu. Hlavnou výhodou pre športovcov je, že pomáha obnoviť rovnováhu dusíka krátko po prekonaní fyzickej námahy, a zároveň napomáha k rastu svalovej hmoty.

Chuť hráškového proteínu

Pokiaľ nie ste milovník hrachu, nemusíte sa obávať, tento proteín nechutí ako hrachová kaša. Má menej práškovú a plnšiu textúru (v porovnaní s inými proteínmi) a prirodzenú sladkú a orieškovú chuť. Veľkým bonusom je, že neobsahuje alergény. Bežne sa kombinuje s proteínom z hnedej ryže a spoločne tak vytvárajú jednu z najlepšie chutiacich proteínových zmesí na trhu. Jednou z takýchto zmesí je aj Vegan proteín, ktorý obsahuje zmes hráškového, konopného a ryžového proteínu a obsahuje až 65% bielkovín. Navyše je obohatený o vitamíny skupiny B, vitamín D3 a tiež o esenciálne aminokyseliny BCAA. Je 100% prírodný a 100% vegánsky. Je vhodný nielen pre vegánov, ale aj vegetariánov, celiatikov aj diabetikov. Je sladený glykozidmi steviolu a neobsahuje lepok ani laktózu. Vychutnať si ho môžete v troch rôznych príchutiach.

Vegánsky proteín od Kompavy

Každý vie, že bielkoviny sú nevyhnutné pre budovanie silných kostí, svalov a zdravých tkanív. Ich denný príjem je pre naše telo nevyhnutný. Po tréningu sú svalové vlákna poškodené a potrebujú okamžitú dávku správnych aminokyselín pre opravu a budovanie nových svalov. Ideálnym pomocníkom je práve hráškový proteín, ktorý je ľahko stráviteľný, rýchlo vstrebateľný a predstavuje rýchly zdroj potrebných aminokyselín. Taktiež napomáha aj v opačnom prípade, keď potrebujeme redukovať hmotnosť. Hráškový proteín má nízky obsah kalórií, je bez nezdravých tukov nachádzajúcich sa v iných živočíšnych proteínoch, a tým pádom má vysokú výživovú hodnotu. Tak čo, ochutnáte?