Omega3 mastné kyseliny - prečo užívať?

Omega3 mastné kyseliny - prečo užívať?

Pri pozorovaní niektorých národov / napr. Eskimáci / konzumujúcich vo zvýšenej miere rybie mäso sa zistilo, že niektoré ochorenia, napr. infarkt myokardu, arterioskleróza sa vyskytujú v ďaleko menšom počte ako u európskej populácie. Inými slovami sa dá povedať, že strava Eskimákov obsahuje veľmi malé množstvo sacharidov, ale relatívne vysoké množstvo bielkovín a tukov. Zaujímavé je, že výskyt srdcových infarktov je u Eskimákov 400x nižší ako u ostatných spoločností. Prišlo sa na to, že v strave Eskimákov z celkového množstva prijatých tukov tvoria omega - 3 mastné kyseliny 13 %, v Európe a Amerike len okolo 1%.

V čom spočíva teda ich takmer zázračný účinok?

Omega - 3 kyseliny sú dôležité pre tvorbu tzv. prostaglandínu /látky podobné hormónom produkovaným v tele, ktoré regulujú rozširovanie ciev, ovplyvňujú zápalové reakcie a ďalšie dôležité procesy/. Ak sa prostaglandíny tvoria z omega - 6 mastných kyselín, sú veľmi agresívne a ich priaznivé účinky sú nedostatočné. Naopak prostaglandíny tvorené z omega - 3 mastných kyselín sú menej agresívne a majú omnoho silnejšie priaznivé účinky.

Dôvody, prečo užívať Omega - 3:

- podporujú imunitný systém / zníženie rizika infekcií /
- znižujú hladinu LDL / "zlého" / cholesterolu a hladinu triglyceridov
- znižujú riziko kôrnatenia tepien
- znižujú riziká aterosklerotických ochorení
- pomáhajú znižovať krvný tlak, napomáhajú účinnosti niektorých liekov na krvný tlak
- majú schopnosť spomaľovať koaguláciu / zrážanie krvi /, ktorá môže viesť až k vzniku krvných zrazenín a mŕtvici
majú pozitívne účinky na miesta receptorov inzulínu v bunkových membránach
- pravidelný a dostatočný prísun omega-3 pomáha udržovať správne funkcie nervovej sústavy, dochádza k zlepšeniu niektorých neurologických ochorení, pomáhajú pri psychických problémoch
- majú významné protizápalové účinky - často slúžia pri podpornej liečbe niektorých ochorení, po niekoľkých mesiacoch ich užívania sa zistilo zníženie ranných stuhlostí kĺbov a na artritídu
- tehotné ženy by si mali zaistiť pravidelnú konzumáciu omega-3 na zabezpečenie vývoja mozgu a očí plodu
- nenasýtené mastné kyseliny sú citlivé na poškodenie voľnými radikálmi,preto pri ich užívaní by mali byť súčasne užívané i antioxidanty.

Z hľadiska správnej výživy je vhodné udržovať správny pomer omega-3 a omega-6 v prospech omega-3. Prečo?

V tele sú prítomné určité látky spôsobujúce zápalové procesy. Väčšinou vznikajú z kyseliny arachidonovej, ktorá je obsiahnutá v potravinách živočíšneho pôvodu. Tie sú enzymaticky ukladané do kĺbov a podieľajú sa na rozvoji zápalu. Látky spôsobujúce zápaly možno tlmiť i omega-3 mastnými kyselinami alebo antioxidantami.


Štítky:

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info