Palivo pre mozog? Glukóza!

Palivo pre mozog? Glukóza!

Mozog je orgán, ktorého bunky spotrebujú 2 krát toľko energie ako ostatné bunky v tele. Je závislý od primárneho zdroja energie a to glukózy. Glukóza je jediný zdroj energie, ktorý vedia naše nervové bunky – neuróny využiť. Keďže tieto bunky nemôžu glukózu skladovať, sú závislé od stálej dodávky glukózy krvou. Ostatné orgány môžu čerpať energiu aj z bielkovín a tukov, no náš mozog toto nedokáže.

Hoci mozog váži len 2% z celkovej našej váhy tela, spáli pravidelne asi 20% denných kalórií. Nervové bunky spotrebujú veľa energie na produkciu enzýmov a neurotransmiterov, ktoré roznášajú signály niekedy až na metrové vzdialenosti. Najviac energie neuróny využijú na bioelektrickú komunikáciu cez nervový systém. Prenos signálov spotrebuje približne polovicu celkovej energie, čo je 10% celkovej energie tela. Na to aby mozog vydal zo seba najlepšie, musí mať neustály prívod krvi s primeranou hladinou glukózy.

Naše telo je prispôsobené na prijímanie cukrov v prírodnej forme ovocia, zeleniny a celozrných obilnín. Práve tieto potraviny obsahujú glukózu a fruktózu, cukry ktoré vie náš organizmus rýchlo využiť. Rafinovaný (biely) cukor sa rýchlo vstrebáva do krvi ale telo reaguje na to zvýšením vylučovaním inzulínu z pankreasu. Inzulín rapídne znižuje hladinu cukru v krvi, často až pod hranicu hypoglykémie. Nízka hladina cukru v krvi spôsobí, že náš mozog nemá energiu a nemôže pracovať. Cítime sa unavení, malátni, točí sa nám hlava, zatmieva sa nám pred očami. V tomto stave si väčšinou dáme niečo sladké, čím nám cukor vyletí hore a opäť spadne dolu. Tento kolísavý dej sa nám neustále opakuje. Môže to vyvrcholiť agresivitou, nervozitou a nesústredenosťou.

V takýchto prípadoch by sme mali skonzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI). Tie rapídne nezvýšia hladinu cukru v krvi ale zároveň dodajú nášmu mozgu potrebnú energiu. K potravinám z nízkym GI patria: nízkotučný jogurt, arašidy, fruktóza, sója, jablká, čerešne, slivky, pomaranč, marhule, ryža...

Typ: Študenti by si počas učenia mali dávať glukózu, ktorá ich nabudí a dodá mozgu energiu. Budú mať väčšiu chuť na učenie, lepšie im to bude myslieť a budú pokojnejší.

 

Štítky:

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 602 426 550, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info