Prvá liga v imunite - Premium Lactoferrin

IMUNITA - náš dôležitý pomocník pre život


Bez imunitného systému by sme neprežili ani deň. Imunita je nesmierne dôležitá pre správne fungovanie každej funkcie nášho tela. Stále ju však veľa ľudí vníma ako samozrejmosť a venovať pozornosť jej začne až vtedy, keď je niečo v neporiadku. O svoj imunitný systém treba dbať, posilňovať ho, pretože je náš verný pomocník na ceste životom.


Existuje niekoľko ciest, ako dbať o svoje telo a imunitný systém. Pohyb, šport, zdravá strava, dostatok spánku a oddychu... Čo tak si ale pomôcť ešte viac? :) Jednou zo zaručených ciest na posilnenie imunitného systému je pomocou zložky nazývanej Lactoferrin.
 

Čo je Lactoferrin a kde ho nájdeme?

Lactoferrin je prírodný glykoproteín. Nachádza sa v materskom mlieku, v granulách bielych krviniek a telesných tekutinách: slzách, nosovom sekréte, žalúdočnom a genitálnom sekréte. Tie tvoria prvú obrannú bariéru pre cudzorodé organizmy.


Aké sú tri najhlavnejšie účinky Lactoferrinu?

Anti-mikrobiálny účinok  - pôsobí antibakteriálne, antivírovo, antifungálne a antimykózne.

Anti-anemický účinok  - reguluje vstrebávanie železa z GIT-u. Je vhodný na liečbu anémií.

Anti-oxidačný účinok  - je silný antioxidant, viazaním železa chráni organizmus pred oxidáciou.


Anti-mikrobiálny účinok

  • Baktériostatický účinok (zabraňuje rastu a rozmnožovaniu na G- ale i G+ baktérie),

  • Baktericídny účinok (porušenie vonkajšej membrány, ktorá obsahuje lipopolysacharidy, bez ktorej nie je schopná baktéria prežiť. Bez membrány nie je bunka schopná udržať vnútorné častice pohromade, a tak sa rozlejú do okolia, bunka zaniká).

Lactoferrin kontroluje a spomaľuje aktivitu mikroorganizmov ako sú: Escherichia coli, Staphyloccocus aureus, Candida albicans, HIV, herpes simplex, Hepatitis C, cytomegalovírus.

Odstránením patogénnych baktérií z tráviaceho traktu umožňuje rozvoj a rýchlejšie rozmnožovanie dobrej intestinálnej mikroflóry. Tá podporuje imunitný systém vytvorením primárnej ochrannej bariéry a podporuje trávenie.

Anti-anemický účinok

Anémia = chudokrvnosť

Podľa odhadov sa uvádza, že približne 30% populácie trpí anémiou. Chudokrvnosť je definovaná znížením koncentrácie hemoglobínu pod určitú hranicu. U mužov sa prejavuje, ak je koncentrácia nižšia ako 135g na 1 liter krvi, u žien pod 120g na 1 liter krvi hemoglobínu. Existuje viacero druhov anémií, avšak v našich zemepisných šírkach sa najčastejšie vyskytuje Sideropenická anémia (vzniká z nedostatku hemoglobínu) a Makrocytarna megaloblastická anémia. Nedostatok železa  (Fe) v organizme brzdí produkciu hemoglobínu, ktorý je zodpovedný za prenos O2 a CO2 .

 

Nedostatok Fe môže byť spôsobený

  • Zníženýn príjmom z vonkajšieho zdroja – strava neobsahujúca prírodné formy železa;
  • Zvýšená spotreba Fe;
  • Zníženou schopnosťou absorpcie Fe – syndróm malasorbcie, gasterektomia, atrofická gastritída;
  • Krvácavé stavy – krvácanie z hemoroidov, tráviaceho systému, z vredov a pri nádoroch.

Železo sa nachádza v rastlinnej potrave vo forme železitých solí (Fe3+), v živočíšnej potrave vo forme železnatých solí (Fe2+). Obe formy železa sa vstrebávajú veľmi ťažko a dlho. Z týchto foriem vie naše telo absorbovať len 3% rastlinného a 25% živočíšneho železa obsiahnutého v potrave. Tento fakt treba brať do úvahy pri počítaní denného príjmu železa stravou.

 

Potraviny bohaté na železo

  • riasy a pivné kvasnice,
  • orechy a semená: sezamové semienka, pistácie, slnečnicové semienka,
  • Obilniny: sójová múka, pšenica, ražná múka vysoko mletá,
  • Strukoviny: biela fazuľa, šošovica, hrach, bôb,
  • Zelenina: špenát, pór,
  • Mäso a vajcia: hovädzia pečeň, hovädzie mäso.

Zvýšenie vstrebávania železa podporuje vitamín C obsiahnutý v rastlinnej strave.

Prečo je Lactoferrin účinný proti nedostatku železa?

Pretože Lactoferrin je proteín, ktorý v tráviacom trakte viaže na svoje molekuly ióny železa. Má k železu vysokú afinitu ( 3000× vyššiu ako iné prenášače). Na­viazané železo sa bezcieľne nevylučuje z tela stolicou alebo močom, ale sa v organizme zúžitkováva. Železo naviazané na Lactoferrin prechádza cez bunky tráviaceho epitelu a dostáva sa spolu s inými zložkami vstrebanými z GIT do krvi.

Železo je nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu. Je to krvné farbivo červených krviniek, ktoré je zodpovedné za prenos kyslíka a oxidu uhličitého v organizme. Pri nedostatku hemoglobínu, a s tým spojeným i nedostatok kyslíka, spôsobuje jeho nedostatočný prenos tkanivám. Tento proces vyvoláva tzv. hypoxiu tkanív.

 

Prejavy anémie

  • bledosť kože, únava, bolesti hlavy, nechutenstvo, závraty, nespavosť;
  • zvýšená tepová frekvencia, pocit búšenia srdca, dýchavica;
  • poškodená koža, suché vlasy bez lesku, lámavé nechty s trhlinami;
  • u detí znížená koncentrácia, neschopnosť učiť sa, porucha rastu, zníženie imunity. 

Antioxidačný účinok = anti-ageing effect

Voľné radikály vznikajú v ľudskom organizme rôznymi chemickými reakciami alebo sa do organizmu dostávajú z vonkajšieho okolia. Spúšťajú reťazové reakcie (oxidačný proces), čím sa stále vytvára viac a viac voľných radikálov. Tie môžu poškodiť bunkové membrány a DNA. Pri poškodení DNA môžu vzniknúť mutácie a následne sa tvoriť bunky telu cudzie – rakovinové. Poškodeným bunkových membrán strácajú bunky svoju pevnosť až môžu zaniknúť, čo sa prejaví starnutím. Lactoferrin zastavuje proces oxidácie a tvorby voľných radikálov tým, že na seba viaže železo, ktoré patrí medzi katalyzátory (spúšťače) oxidácie.

K silným antioxidantom patrí i minerál Selén, ktorý má tiež zastúpenie v prípravku Premium Lactoferrin. Spolu s Lactoferrinom tvoria silnú dvojicu v boji proti oxidačným dejom v organizme. Antioxidačnými vlastnosťami silne podporujú i imunitný systém, spomaľujú starnutie a vznik srdcovo cievnych a chronických ochorení.

Tak si to zhrňme...

Lactoferrin:

  • Podporuje imunitný systém.
  • Ochraňuje tkanivá pred starnutím.
  • Podporuje tvorbu správnej črevnej mikroflóry.
  • Zmierňuje zápaly (hlavne kože a GIT).
  • Zmierňuje kožné alergické prejavy.

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info