Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky
Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Infekcia salmonelou (salmonelóza) je bežné akútne bakteriálne hnačkové ochorenie postihujúce črevný trakt. Ľudia sa ňou infikujú najčastejšie kontaminovanými potravinami.

Existuje vyše 2200 druhov salmonely, pričom u ľudí vyvolávajú tráviace infekcie iba štyri z nich - najčastejšie sa vyskytujú Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium. Prameňom nákazy sú najmä nedostatočne tepelne upravené vajcia, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové sú aj mäsové výrobky.

Inkubačná doba salmonelózy

Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín / tekutín.

Salmonela – príznaky

Po inkubačnej dobe salmonela väčšinou spôsobuje:

  • Nevoľnosť,
  • zvracanie alebo nutkanie na zvracanie,
  • vysoké horúčky, ktoré zväčša klesajú po 1-2 dňoch,
  • zimnica,
  • kŕčovité bolesti brucha,
  • hnačky s veľkou stratou vody pretrvávajúce aj niekoľko dní.

žena, ktorú bolí brucho

Prevencia a liečba

Tepelná úprava nad 100°C po dobu minimálne 5 minút baktériu zničí. Ľudský organizmus má veľa prirodzených obranných látok proti infekcii salmonellou. Napríklad silná žalúdočná kyselina zabíja množstvo druhov baktérií vrátane salmonely. Niektoré lieky však kyslosť žalúdka znižujú (antacidá), čo umožňuje baktérii prežiť. Rizikovou skupinou ste aj po užívaní antibiotík, alebo ak trpíte chronickým zápalom čriev.

Pri liečení je dôležité dopĺňať tekutiny stratené hnačkou / zvracaním, pri ťažkej dehydratácii je nevyhnutná infúzia. Popri liečbe a po nej je nápomocné podávať probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú črevnú mikroflóru. Probiodom obsahuje 8 stabilných kmeňov užitočných probiotických kultúr a prebiotickú zložku (inulín, fruktooligosacharidy) – pre dobré trávenie a podporu imunity.