Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky
Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Salmonelóza - inkubačná doba a príznaky

Máte za sebou oslavu, grilovačku či návštevu zmrzlinárne a priniesli ste si so sebou bolesti brucha, hnačky či zvracanie? Môže ísť o infekciu salmonelou, ktorou sa ľudia infikujú najčastejšie kontaminovanými potravinami. Viete aká je inkubačná doba, najčastejšie príznaky a opatrenia, ktoré treba v prípade nákazy uskutočniť?

Infekcia salmonelou (salmonelóza) je bežné akútne bakteriálne hnačkové ochorenie postihujúce črevný trakt. Existuje vyše 2200 druhov salmonely, pričom u ľudí vyvolávajú tráviace infekcie iba štyri z nich - najčastejšie sa vyskytujú Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium.

Daniel Elmer Salmon objavil prvýkrát pôvodcu ochorenia, podľa neho nesie názov rod Salmonella.

Salmonelóza patrí antropozoonózam, čiže ochoreniam, ktoré sa prenášajú zo zvierat na človeka. Primárnym nositeľom ochorenia sú často hlodavce a vtáky, ktoré výlučkami infikujú krmivo pre hydinu, nesprávne skladované potraviny a podobne. Tie sa stávajú rizikové v prípade, ak nedochádza k následnému teplotnému spracovaniu.

Prameňom nákazy  u človeka sú teda najmä nedostatočne tepelne upravené vajcia, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové sú aj mäsové výrobky. Tieto baktérie sú nebezpečné najmä z dôvodu ich odolnosti voči chladnejším (chladničkovým) teplotám. Niektoré druhy môžu dokonca prežiť aj pri teplotách v mrazničke.

Salmonelóza z jedla

Ako teda dokážeme salmonelu zničiť? Mráz nebude našim pomocníkom. Zamrazením potravín totiž salmonelu nezničíme, iba zastavíme jej rozmnožovanie, a po rozmrazení potravín tak pokračuje vo svojom bežnom životnom cykle. Väčšina zdrojov uvádza teplotu zničenia salmonely na cca 75° C v jadre potraviny aspoň po dobu 5 minút. Teplota nad 100° C potraviny salmonely s určitosťou zbaví

Inkubačná doba salmonelózy

Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín či tekutín. Salmonela sa tak do ľudského organizmu dostáva ústami prostredníctvom infikovanej potravy, rúk alebo riadu. Zdraví jedinci sa prevažne nemusia obávať ťažkého priebehu ochorenia, avšak smrteľne ohrození sú najmä starší či chorí ľudia a deti z dôvodu veľkej straty tekutín a iónov v dôsledku akútnych hnačiek. Často je nevyhnutná infúzna liečba na infekčnom oddelení.

Ochorenie takmer vo všetkých prípadoch začína vysokými horúčkami, nevoľnosťou a bolesťami brucha často sprevádzanými aj akútnou hnačkou či nutkaním na zvracanie.

Pozor! Salmonelózu netreba podceňovať, pretože pri prieniku baktérie do hlbších vrstiev slizníc sa môže dostať do krvi a v konečnom dôsledku tak preniesť infekciu do celého organizmu a spôsobiť zápaly kostí, mozgových blán či absces mäkkých tkanív.

Salmonela – príznaky

Po inkubačnej dobe salmonela väčšinou spôsobuje:

  • Nevoľnosť,
  • zvracanie alebo nutkanie na zvracanie,
  • vysoké horúčky, ktoré zväčša klesajú po 1-2 dňoch,
  • zimnica,
  • kŕčovité bolesti brucha,
  • hnačky s veľkou stratou vody pretrvávajúce aj niekoľko dní (stolica je riedka, spočiatku má normálnu farbu, ktorá sa však postupom ochorenia mení a môže obsahovať aj prímes hlienu či krvi).

Príznaky salmonelózy

Prevencia a liečba

Ľudský organizmus má veľa prirodzených obranných látok proti infekcii salmonelou. Napríklad silná žalúdočná kyselina zabíja množstvo druhov baktérií vrátane salmonely. Niektoré lieky však kyslosť žalúdka znižujú (antacidá), čo umožňuje baktérii prežiť. Rizikovou skupinou ste aj po užívaní antibiotík, alebo ak trpíte chronickým zápalom čriev.

Počas liečby  je dôležité dopĺňať tekutiny stratené hnačkou či zvracaním, pri ťažkej dehydratácii je nevyhnutná infúzia. Podávajú sa tiež črevné dezinficiencie, ktoré zbavujú črevo choroboplodných zárodkov.

Veľmi dôležitá je diéta, pri ktorej sa treba vyhýbať mastným, príliš koreneným jedlám, mäsu, mlieku a ovociu (banány a strúhané jablká sú povolené). Po zlepšení stavu sa pridávajú sucháre, ryža, dusená mrkva, zeleninové vývary či zemiaková kaša.

Počas liečby a po nej je nápomocné podávať probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú črevnú mikroflóru. Probiodom obsahuje 8 stabilných kmeňov užitočných probiotických kultúr a prebiotickú zložku (inulín, fruktooligosacharidy) – pre dobré trávenie a podporu imunity.

Ako zistím, či mám skutočne salmonelózu?

Salmonelózu možno diagnostikovať:

  • odberom anamnézy (pri konzumácii podozrivých jedál);
  • odberom stolice a následnou kultiváciou;
  • odberom krvi.

8 tipov, ako sa vyhnúť nákaze

  1. Vyhýbať sa konzumácii rizikových potravín.
  2. Dodržiavať potrebný čas prípravy v prípade rizikových potravín. Pri vajíčkach pripravovať omelety z oboch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne nespracované vajíčka.
  3. Nezmrazovať už raz rozmrazené potraviny.
  4. Konzumovať kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená vďaka uskutočnenému procesu pasterizácie.
  5. Jedlo konzumovať ihneď po príprave, prípadne ho skladovať pri teplote nad 60° C alebo v chladničke pod 10° C.
  6. Pri varení dbať na dôkladnú hygienu rúk a používať iba čistý a umytý riad a kuchynské zariadenia.
  7. Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  8. Používať výlučne iba pitnú vodu.