Salmonelóza - príznaky, príčiny a ako sa zbaviť salmonely?
Salmonelóza - príznaky, príčiny a ako sa zbaviť salmonely?

Salmonelóza - príznaky, príčiny a ako sa zbaviť salmonely?

Salmonelóza - príznaky, príčiny a ako sa zbaviť salmonely?

Pociťujete bolesti brucha, sprevádzané hnačkami či zvracaním? Môže ísť o infekciu salmonelou, ktorou sa ľudia infikujú najčastejšie kontaminovanými potravinami. Viete aká je inkubačná doba, najčastejšie príznaky a príčiny salmonelózy? Ako sa prenáša? Aké treba prijať opatrenia, ktoré vám pomôžu sa salmonelózy čo najskôr zbaviť? Ako dlho trvá liečba? A čo, ak má salmonelózu dieťa či tehotná žena? Ako obnoviť poškodenú črevnú mikroflóru? Na všetky tieto i iné otázky vám radi v článku odpovieme.

Ako sa prejavuje salmonelóza a ako sa jej zbaviť?

Salmonelóza je bakteriálna infekcia spôsobená baktériou Salmonella. Táto infekcia môže postihnúť tráviaci systém a spôsobiť nepríjemné príznaky. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa salmonelóza prejavuje a aké kroky môžete podniknúť na jej úspešné liečenie.

Čo je to salmonelóza?

Infekcia salmonelou (salmonelóza) je akútne infekčné bakteriálne hnačkové ochorenie postihujúce črevný trakt. Existuje vyše 2200 druhov salmonely, pričom u ľudí vyvolávajú tráviace infekcie iba štyri z nich - najčastejšie sa vyskytujú Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium. Táto baktéria sa bežne nachádza v surových potravinách, najmä v mäse, vajciach, mlieku a morských plodoch. Keď skonzumujete kontaminované potraviny, môže dôjsť k infekcii, ktorá sa prejavuje rôznymi príznakmi.

Daniel Elmer Salmon objavil prvýkrát pôvodcu ochorenia, podľa neho nesie názov rod Salmonella.

Prameňom nákazy  u človeka sú najmä nedostatočne tepelne upravené vajcia, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové sú aj mäsové výrobky. Tieto baktérie sú nebezpečné najmä z dôvodu ich odolnosti voči chladnejším teplotám. Niektoré druhy môžu dokonca prežiť aj pri teplotách v mrazničke.

Zamrazením potravín salmonelu nezničíte, iba zastavíte jej rozmnožovanie, a po rozmrazení potravín tak pokračuje vo svojom bežnom životnom cykle. Väčšina zdrojov uvádza teplotu zničenia salmonely na cca 75° C v jadre potraviny aspoň po dobu 5 minút. Teplota nad 100° C potraviny salmonely s určitosťou zbaví.

Salmonelóza z jedla

Aké sú príčiny salmonelózy?

Ako sme spomenuli vyššie, salmonelóza sú často je často spôsobená konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne spracovaných potravín, ktoré obsahujú baktériu Salmonella. Kontaminácia môže nastať rôznymi spôsobmi. Pozrime sa teda na to, čo spôsobuje salmonelu.

Hlavné príčiny salmonelózy:

  • konzumácia kontaminovaných potravín
  • kontakt so zvieratami
  • nedostatočná hygiena, umývanie rúk pri manipulácii s potravinami
  • kontaminovaná voda
  • znečistené povrchy a nástroje v kuchyni.

Ako sa prenáša salmonelóza?

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša konzumáciou kontaminovaných potravín, najmä mäsa a vajec. Okrem toho môže dôjsť k infekcii aj cez dotyk s kontaminovanými povrchmi, vodou alebo kontaktom so zvieratami nesúcimi baktériu.

Tu sa pozrieme detailnejšie na hlavné spôsoby prenosu baktérie Salmonella:

  • Keď zjete surové alebo nedostatočne tepelne spracované potraviny, ako sú mäso, vajcia, mlieko a iné.
  • Ak ste v kontakt so zvieratami a Salmonella je prítomná v tráviacom trakte týchto zvierat, vrátane hydiny, dobytka a plazov. Pri kontakte so zvieratami, či ich výkalmi.
  • Ak ste si nedostatočne umyli ruky po manipulácii s potravinami alebo po kontakte so zvieratami, ktoré boli napadnuté salmonelózou.
  • Pokiaľ ste sa napili vody znečistenej baktériou Salmonella. Takáto kontaminovaná voda môže byť problémom v oblastiach s nízkou hygienou alebo nedostatočnou úpravou vody.
  • Ak ste použili nevydenzifikované a špinavé kuchynské dosky, nože či ďalšie nástroje, ktoré boli s baktériou v kontakte.
  • Keď ste boli v kontakte s infikovanými osobami a nedodržali ste hygienické opatrenia.

Aké sú príznaky a prejavy salmonelózy?

Na začiatok je dobré si uvedomiť, že salmonela sa prejavuje až po čase. Nie hneď. Príznaky salmonelózy sa prejavujú približne 6 - 72 hodín po expozícii baktérii (inkubačná doba). U niekoho môže infekcia prebiehať s miernejšími príznakmi, u niekoho s horšími. Príznaky trvajú zväčša 4 - 7 dní.

Príznaky salmonelózy

Po inkubačnej dobe sa salmonela prejavuje týmito príznakmi:

  • hnačky s veľkou stratou vody, pretrvávajúce aj niekoľko dní. Stolica je riedka, spočiatku má normálnu farbu, ktorá sa však postupom infekcie mení a môže obsahovať aj prímes hlienu či krvi.
  • nevoľnosť
  • zvracanie alebo nutkanie na zvracanie
  • vysoké horúčky, ktoré zväčša klesajú po 1-2 dňoch
  • zimnica
  • kŕčovité bolesti brucha
  • únava až vyčerpanosť
  • bolesť hlavy, svalov.

Ako diagnostikovať salmonelózu?

Diagnostika salmonelózy sa zvyčajne vykonáva pomocou rôznych laboratórnych testov, ktoré majú za cieľ identifikovať prítomnosť baktérie Salmonella v organizme pacienta. Tu sú niektoré z hlavných spôsobov diagnostiky salmonelózy:

  • odberom anamnézy (pri konzumácii podozrivých jedál)
  • odberom stolice a následnou kultiváciou
  • odberom krvi.

Ako sa zbaviť salmonely?

Liečba salmonelózy zahŕňa niekoľko krokov s cieľom zmierniť príznaky a odstrániť baktériu z organizmu. Dôležité je vyhýbať sa liekom proti hnačke, ktoré môžu predĺžiť trvanie infekcie. V prípade vážnych príznakov je potrebná lekárska starostlivosť. 

Aké opatrenia prijať, aby ste sa zbavili salmonelózy: 

  • Dostatočná hydratácia, pretože hnačka a zvracanie môžu viesť k dehydratácii, a preto je potrebné piť dostatok tekutín, ako sú voda, elektrolytické nápoje alebo čaj.
  • Odpočinok je kľúčový pre obnovenie sily a podporu imunitného systému.
  • Jedzte ľahké jedlá, čo nezaťažujú trávenie.
  • V prípade ťažkých príznakov môže byť potrebná hospitalizácia, nepodceňujte to.
  • Začnite brať probiotiká, aby sa vám obnovila črevná mikroflóra. 

Ako dlho trvá liečba salmonely?

Trvanie liečby salmonely závisí od závažnosti príznakov, veku pacienta, celkového zdravotného stavu a rýchlosti reakcie na liečbu. Väčšina ľudí sa zotavuje do jedného týždňa, ale niektoré prípady môžu vyžadovať dlhší čas na úplné uzdravenie.

Liečba salmonelózy je zameraná predovšetkým na zmiernenie príznakov a podporu organizmu počas prirodzenej eliminácie baktérie Salmonella.

Karanténa a inkubačná doba pri salmonelóze

Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín či tekutín. Salmonela sa tak do ľudského organizmu dostáva ústami prostredníctvom infikovanej potravy, rúk alebo riadu.

Vyžaduje sa karanténa pri salmonelóze? Nie, nie je nutná, ale je to najideálnejšie riešenie sa izolovať. Najmä v domácnostiach, kde žijú viacerí ľudia, aby sa zabránilo prenosu infekcie.

Inkubačná doba pri salmonelóze (čas medzi expozíciou baktérii a výskytom príznakov), sa pohybuje obvykle od 6 – 72 hodín. Počas infekcie je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia a minimalizovať kontakt s ostatnými.

Prevencia salmonelózy

Ľudský organizmus má veľa prirodzených obranných látok proti infekcii salmonelou. Napríklad silná žalúdočná kyselina zabíja množstvo druhov baktérií vrátane salmonely. Niektoré lieky však kyslosť žalúdka znižujú (antacidá), čo umožňuje baktérii prežiť. Rizikovou skupinou ste aj po užívaní antibiotík, alebo ak trpíte chronickým zápalom čriev.

8 tipov, ako sa vyhnúť nákaze salmonelózou

  1. Vyhýbať sa konzumácii rizikových potravín.
  2. Dodržiavať potrebný čas prípravy v prípade rizikových potravín. Pri vajíčkach pripravovať omelety z oboch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne nespracované vajíčka.
  3. Nezmrazovať už raz rozmrazené potraviny.
  4. Konzumovať kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená vďaka uskutočnenému procesu pasterizácie.
  5. Jedlo konzumovať ihneď po príprave, prípadne ho skladovať pri teplote nad 60° C alebo v chladničke pod 10° C.
  6. Pri varení dbať na dôkladnú hygienu rúk a používať iba čistý a umytý riad a kuchynské zariadenia.
  7. Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  8. Používať výlučne iba pitnú vodu.

Počas liečby a po nej je nápomocné podávať probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú črevnú mikroflóru. Probiodom obsahuje 8 stabilných kmeňov užitočných probiotických kultúr a prebiotickú zložku (inulín, fruktooligosacharidy) – pre dobré trávenie a podporu imunity.

Salmonelóza u detí

Salmonelóza môže postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií, vrátane detí. Deti sú obzvlášť  zraniteľné voči salmonelóze, a preto je dôležité dbať na ich dostatočnú hygienu a primerané spracovanie potravín, aby ste tomuto infikovaniu u detí predišli.

Čomu venovať pozornosť pri salmonelóze u detí:

Príznaky u detí

  • hnačky, bolesti brucha, zvracania, horúčky a únava
  • u bábätiek a dojčiat môže byť salmonelóza spojená so symptómami ako nevoľnosť, odmietanie jedla, podráždenosť a často pokakané plienky.

Zvýšené riziko u detí

  • deti, najmä dojčatá a predškolské deti, môžu mať vyššie riziko nákazy salmonelou v dôsledku ich slabšieho imunitného systému, väčšej fyzickej aktivite.

Liečba u detí

  • pod dohľadom lekára
  • hydratácia, diéta a odpočinok.

Pri dodržiavaní lekárskych odporúčaní môžu deti prejsť infekciou salmonelou bez vážnych komplikácií. V každom prípade je dôležité byť v kontakte s lekárom a informovať ho o priebehu a zmene príznakov, aby sa mohlo prípadne zohľadniť ďalšie lekárske opatrenie.

Salmonelóza v tehotenstve

V období tehotenstva by sa mala ženám venovať osobitná pozornosť, pretože salmonelóza môže mať vážne následky ako pre tehotnú, tak aj pre jej nenarodené dieťa. Konzultácia s lekárom je nevyhnutná v prípade podozrenia na infekciu. Určite ju neodkladajte, pretože tehotné ženy sú náchylnejšie na infekcie, vrátane salmonelózy, a preto je dôležité venovať osobitnú pozornosť ich stravovaciemu režimu a hygienickým návykom. Je nevyhnutné dodržiavať preventívne opatrenia a zabezpečiť primeranú liečbu v prípade infekcie.

Riziká pre tehotnú ženu

  • dehydratácia
  • horúčka a bolesti v bruchu

Možné riziká pre plod

  • ak infekcia prenikne do krvného obehu matky
  • v závažných prípadoch môže existovať riziko predčasného pôrodu, nízkej hmotnosti pri narodení alebo iných komplikácií

Prevencia a opatrenia

  • dodržiavanie bezpečných stravovacích pravidiel. Vyvarovať sa surovým alebo nedostatočne tepelne spracovaným potravinám, najmä mäsu, vajciam a morským plodom.
  • dôkladné umývanie rúk po manipulácii s potravinami a kontaktom so zvieratami

V prípade podozrenia na salmonelózu počas tehotenstva by malo byť prioritou vyhľadať lekársku pomoc. Rýchla diagnostika a liečba môžu zmierniť príznaky a minimalizovať riziko komplikácií pre matku i dieťa.