Aký proteín je ideálny pre starších ľudí?
Aký proteín je ideálny pre starších ľudí?

Aký proteín je ideálny pre starších ľudí?

Aký proteín je ideálny pre starších ľudí?

S pribúdajúcim vekom sa môžu objaviť určité zdravotné ťažkosti, najmä čo sa týka fyzickej kondície – môže ísť o pokles sily, stratu svalovej hmoty apod. V tomto článku sa zameriame na identifikáciu faktorov, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri výbere takých bielkovín, ktoré najlepšie vyhovujú potrebám staršej generácie.

 

Obsah

Aké bielkoviny sú pre starších ľudí ideálne?

Dokonalý proteín neexistuje, ale niektoré bielkoviny sú vhodnejšie ako iné. Bielkoviny živočíšneho pôvodu majú oproti rastlinným bielkovinám vyvážené zloženie esenciálnych aminokyselín a ešte aj vynikajúcu stráviteľnosť (rovnováha prijatých živín musí byť zachovaná). Z tohto dôvodu sa odporúča, aby živočíšne bielkoviny tvorili najmenej 50% denného príjmu bielkovín. 1, 2, 3.

Mliečne bielkoviny sú podľa Medzinárodnej iniciatívy pre sarkopéniu (International Sarcopenia Initiative) najlepším typom bielkovín pre starších ľudí (2004).

Prečo práve mliečne bielkoviny najviac vyhovujú potrebám starších ľudí?

Okrem zloženia a stráviteľnosti aminokyselín, musia bielkoviny spĺňať tri požiadavky, aby mohli byť považované za vhodný doplnok stravy pre starších ľudí:

1. Musia obsahovať dostatok esenciálnych aminokyselín, najmä BCAA (Branched Chain Amino Acids – esenciálne aminokyseliny s rozvetveným reťazcom – leucín, izoleucín, valín), predovšetkým leucín;

2. Musia byť jednoduché na konzumáciu;

3. Musia podporovať syntézu svalových bielkovín.

Práve mliečne bielkoviny (ako srvátkakazeín) spĺňajú všetky tri uvedené kritériá. 4, 5, 6, 7

Prečo sú esenciálne aminokyseliny BCAA dôležité?

Je dôležité prijímať bielkoviny s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, aby sme maximalizovali syntézu svalových bielkovín. Najlepšie sú bielkoviny, ktoré vyhovujú potrebám nášho organizmu a sú dobre stráviteľné. 8

Kvalitu bielkovín špecifikuje indikátor DIAAS - zohľadňuje kvalitu zloženia aminokyselín a ich stráviteľnosť. Čím vyššia hodnota DIAAS, tým je kvalita proteínu vyššia. Stĺpcový graf na obrázku č. 1 zobrazuje indikátor DIAAS pre rôzne zdroje bielkovín. Vidíme, že mliečne bielkoviny (kazeín, mliečny proteínový koncentrát, sušené plnotučné mlieko, srvátkový proteínový izolát, srvátkový proteínový koncentrát) majú zo všetkých zdrojov bielkovín najvyšší indikátor. 9, 10

Príjem esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín u starších ľudí

Nemali by sme zabúdať, že u starších ľudí sa celkový príjem potravy znižuje. V dôsledku toho sa znižuje aj príjem všetkých aminokyselín. Preto, aj keď by esenciálne aminokyseliny mali byť uprednostnené, nesmieme ignorovať ani tie neesenciálne.

Esenciálne aminokyseliny BCAA majú pozitívny vplyv na metabolizmus bielkovín. Zlepšujú syntézu svalových bielkovín a blokujú ich rozpad. Spomedzi troch BCAA je najdôležitejší leucín, ktorý podporuje anabolizmus. 5, 11, 12

Stanovením ideálnej dávky leucínu, potrebnej na stimuláciu syntézy svalových bielkovín, sa zaoberala nejedna štúdia. Prvá, z roku 2006, ukázala, že množstvo leucínu potrebné na dosiahnutie optimálnej anabolickej odpovede u ľudí starších ako 60 rokov, bolo vyššie ako množstvo potrebné pre mladých dospelých (2,8 g v porovnaní s 1,7 g). 13

Lekárske kliniky v Severnej Amerike uvádzajú pre dostatočnú stimuláciu anabolizmu minimálne množstvo leucínu 2,2 g na porciu. Je lepšie siahnuť po vysokom zdroji leucínu, napríklad vo forme mliečnych bielkovín. Napríklad micelárny kazeín od Kompavy obsahuje až 3,5 g leucínu v jednej dávke. Preto dávka kazeínu 30 g poskytuje telu všetky esenciálne aminokyseliny potrebné na zvýšenie syntézy svalových bielkovín, dokonca aj pre svaly starších. 14

Je potrebné vyberať si ľahko konzumovateľné bielkoviny?

Celkový katabolizmus (strata svalových bielkovín) je na vrchole medzi jedlami, na rozdiel od anabolizmu (syntéza svalových bielkovín), ktorý nastáva po príjme bielkovín. Z tohto dôvodu je potrebné konzumovať bielkoviny pravidelne počas dňa. Štúdie ukazujú, že najdôležitejšie je naplniť celkový denný príjem bielkovín, ich načasovanie a rozloženie nie je až také podstatné. 15, 16

Zároveň je nutné prihliadať na zníženie chuti do jedla v dôsledku vyššieho veku – množstvo prijatej potravy vo veku 40 - 70 rokov klesá v priemere o 25%. To je dôvod, prečo približne štvrtina starších ľudí závislých od pomoci iných (domáca lekárska starostlivosť, opatrovateľský ústav) trpí podvýživou. 17

Preto je vhodné rozložiť celkový príjem potravy na celý deň a najmä vybrať ľahko konzumovateľný zdroj bielkovín, napríklad vo forme kokteilu, pudingu alebo dezertu. Mliečne bielkoviny, najmä micelárny kazeín, sú na tento účel dokonale prispôsobené. Existujú rôzne doplnky výživy, rôzne nápoje s obsahom až 14 g bielkovín na 100 ml. Takáto forma poskytuje maximum živín v minimálnom objeme s príjemnou chuťou, aby bol produkt čo najlákavejší. 18

U starších ľudí je potrebné podporiť anabolizmus a čo najviac obmedziť katabolizmus.

Prečo udržiavať telo v anabolickom stave?

Po prvédávka bielkovín by mala byť dostatočná, aby sa zvýšila syntéza svalových bielkovín. Je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že sval staršieho človeka menej reaguje na nedostatok aminokyselín v porovnaní s mladším organizmom.  19

Po druhé – cieľom je obmedziť stratu svalstva. Riešenia sú dve: skrátiť čas medzi jedlami a zvýšiť príjem bielkovín. Treba sa zamerať na potravu a výber bielkovín, ktoré sa postupne vstrebávajú do tela, aby koncentrácia aminokyselín v krvi bola stále na vyššej úrovni, ako je bazálna. Ak ide o zvýšenie množstva jedla, vráťme sa k tomu, o čom sme písali vyššie – potrebný je ľahko konzumovateľný zdroj bielkovín (napr. micelárny kazeín). 4

Sú mliečne bielkoviny vhodné iba pre starších ľudí?

Nie, sú osožné pre všetky vekové kategórie. Napríklad micelárny kazeín obsahuje 2,6% vápnika, teda 2 600 mg/kg! Vápnik prispieva k udržaniu kostnej hmoty (zníženie rizika osteoporózy) a ku zdraviu svalstva.

Vedeli ste?

V prípade starších ľudí, najmä tých po šesťdesiatke, je nevyhnutné strážiť príjem živín, najmä bielkovín. Celkový príjem stravy je nižší a tým pádom telo môže trpieť nedostatkom ostatných živín – najmä jódu, zinku, Omega-3 (EPA a DHA), u žien železavitamínu C. Uvedené makro a mikroživiny by mali byť zastúpené v doplnkoch výživy určených pre starších ľudí, aby boli čo najkomplexnejšie. 20

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________

ZDROJE:

[1] Cruz-Jentoft AJ, Landi F, Schneider SM, Zúñiga C, Arai H, Boirie Y, Chen LK, Fielding RA, Martin FC, Michel JP, Sieber C, Stout JR, Studenski SA, Vellas B, Woo J, Zamboni M, Cederholm T (2014) Prevalence of and interventions for sarcopenia in ageing adults: a systematic review. Report of the International Sarcopenia Initiative

[2] Paddon-Jones D., Leidy H. (2014). Dietary protein and muscle in older persons. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care vol. 17, 1:5-11. Epub September 12, 2014. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000011

[3] Marzetti E., Calvani R., Tosato M., Cessari M., Di Bari M., Cherubini A., Collamati A., D’Angela E., Pahor M., Bernabel R., Landi F. (2017). « Sarcopenia: An Overview ». Aging Clinical and Experimental Research, vol. 29, no 1, p. 11‑17. Epub February 2, 2017. https://doi.org/10.1007/s40520-016-0704-5

[4] Kerksick C.M., Wilborn C.D., Roberts M.D., Smith-Ryan A., Kleiner S.M., Jäger R., Collins R., Cooke M., Davis J.N., Galvan E., Greenwood M., Lowery L.M., Wildman R., Antonio J. and Kreider R.B. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommandations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15:38. Epub August 01, 2018. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y

[5] Lacroix M., Bos C., Léonil J., Airinei G., Luengo C., Daré S., Benamouzig R., Fouillet H., Fauquant J., Tomé D., Gaudichon C. (2018). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. Am J Clin Nutr 2006; 84:1070–9/ Epub January 23, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[6] Ingredia. Prodiet 87 B Fluid – Nutrition facts . December 11, 2015.

[7] Ingredia. Prodiet 90 S – Nutrition facts . March 18, 2016.

[8] Atherton P.J., Smith K. (2012). Muscle protein synthesis in response to nutrition and exercise. J Physiol, 590(5):1049–1057. Epub January 31, 2012. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2011.225003

[9] Report of an FAO Experte consultation. Dietary protein quality evaluation in human nutrition. ISSN 0254-4725 FAO and food nutrition paper 92. 31 March – 2 April, 2011.

[10] Robert R. Wolfe, Update on protein intake: importance of milk proteins for health status of the elderly, Nutrition Reviews, Volume 73, Issue suppl_1, August 2015, Pages 41–47. Epub July 11, 2015. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv021

[11] Imanipour V., Banaiifar A., Mahdi F., Naderi A., Sadeghi M. (2018). The effects of branch-chain amino acids on fatigue in the athletes. Interventional Medicine and Applied Science 2061-5094. Epub March 19, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[12] J.C. Anthony, T.G. Anthony, S.R. Kimball, T.C. Vary, L.S. Jefferson (2000). Orally Administered Leucine Stimulates Protein Synthesis in Skeletal Muscle of Postabsorptive Rats in Association with Increased eIF4F Formation, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 2. Pages 139–145. Epub February 01, 2000. https://doi.org/10.1093/jn/130.2.139

[13] C.S. Katsanos, H. Kobayashi, M. Sheffield-Moore, A. Aarsland, R.R Wolfe (2006). A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate ofmuscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly. Am J Physiol Endocrinol Metab 2006;291(2):E381–7. Epub August 01, 2006. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00488.2005

[14] Hope Barkoukis (2016). Nutritions recommendations in elderly and Aging. Practice-base nutrition Care, Medical clinics of North America. Vol 100, number 6, 1237-1250. Pub November 2016.

[15] Poortmans, J.R., Carpentier, A., Pereira-Lancha, L.O., & Lancha Jr., A. (2012). Protein turnover, amino acid requirements and recommendations for athletes and active populations. Brazilian Journal of Medical and Biological Research45(10), 875-890. Epub June 06, 2012.https://dx.doi.org/10.1590/S0100-879X2012007500096

[16] I.Y. Kim, S. Schutzler, A.M. Schrader, H.J. Spencer, G. Azhar, R.R. Wolfe, A.A. Ferrando (2018). Protein intake distribution pattern does not affect anabolic response lean body mass, muscle strength or function over 8 weeks in older adults: a randomize-controlled trial. Clinical Nutrition, Vol 37, Issue 2, 488-493. Epub Avril 2018. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.02.020

[17] V. Pouyet, A. Giboreau, G. Cuvelier, L. Benattar (2015). Les préférences culinaires des personnes âgées vivant en institution : facteurs d’appréciation sensoriels et cognitifs. Cahier de Nutrition et Diététique 2015. Vol 50, n°5, p235-289. Pub November 2015. https://doi.org/10.1016/j.cnd.2015.03.008

[18] Ingredia, Prodiet Fluid. The Innovative Micellar Casein dedicated to high protein beverages. https://www.prodiet-fluid.com/

[19] D. Dardevet, D. Rémond, M.A. Peyron, I. Papet, I. Savary-Auzeloux, L. Mosoni (2012). Muscle wasting and resistance of muscle anabolisme : the « anabolic threshold concept » for adapted nutritional strategies during sarcopenia. The Scientific World Journal, Vol 2012, ID 269531. Epub December 03, 2012. https://dx.doi.org/10.1100/2012/269531

[20] Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES). (2019) Dossier de presse – Repères alimentaires pour populations spécifiques. Consulté le 2 juillet 2019. https://www.anses.fr/fr/content/rep%C3%A8res-alimentaires-pour-les-populations-sp%C3%A9cifiques-enfants-femmes-enceintes-allaitantes