Glukóza - hroznový cukor

Glukóza - hroznový cukor

Je najvýznamnejším sacharidom. Zabezpečuje okamžitý zdroj energie pre všetky bunky organizmu, preto musí byť neustále k dispozícii. Optimálne množstvo glukózy cirkuluje v krvi a v prípade potreby je prístupná pre bunky celého tela.

Nazývame ju krvná glukóza a jej hladina v krvi sa stále dopĺňa – rozkladom glykogénu, priamo z potravy vo forme čistej glukózy, sacharózy (cukru), alebo pri trávení iných sacharidov napr. maltodextrín, škrob, z ktorých sa molekuly glukózy postupne odštepujú.

Prenos molekúl glukózy do buniek a tým aj jej využitie pre získanie energie zabezpečuje hormón inzulín. Ak sa prudko zvýši hladina krvnej glukózy (priamy príjem čistej glukózy alebo cukru z potravy), nastane stav, ktorý sa nazýva hyperglykémia. Inzulín sa začne vyplavovať do krvi vo veľkých množstvách, čo spôsobí rýchly prenos glukózy do buniek a následne prudký pokles hladiny glukózy v krvi pod optimum.

Tento stav nazývame hypoglykémia a prejavuje sa malátnosťou, ospalosťou, príp. poklesom energie a závratmi u športovcov, ktorí pred športovým výkonom príjmu veľké množstvo jednoduchých sacharidov.

Na doplnenie energie je preto lepšie prijímať sacharidy vo forme zložených sacharidov – maltodextrín, škrob, z ktorých sa glukóza postupne uvoľňuje, čím sa zabraňuje stavom hyperglykémie a následnej hypoglykémie.


Štítky:

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info