Odborníci zdvíhajú varovný prst! Úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia je čoraz viac. Predíďte infarktu myokardu s glutatiónom
Odborníci zdvíhajú varovný prst! Úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia je čoraz viac. Predíďte infarktu myokardu s glutatiónom

Odborníci zdvíhajú varovný prst! Úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia je čoraz viac. Predíďte infarktu myokardu s glutatiónom

Odborníci zdvíhajú varovný prst! Úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia je čoraz viac. Predíďte infarktu myokardu s glutatiónom

Glutatión je prírodný antioxidant, produkuje sa v ľudskom tele. Štúdie dokazujú, že je netoxický a čoraz viac poukazujú na jeho priaznivé účinky.

Obsah

Viete, čo je to antioxidant? Tento pojem je dôležité poznať, aby ste dostatočne porozumeli fungovaniu a pozitívnym účinkom glutatiónu na ľudské zdravie.

Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú negatívnemu pôsobeniu voľných kyslíkových radikálov. Tie poškodzujú bunky v ľudskom tele, urýchľujú starnutie organizmu a spôsobujú degeneratívne a nádorové ochorenia.

Každý organizmus je prirodzene vybavený „antioxidačným systémom“, ktorý ale žiaľ nie je schopný zvládnuť prebytok týchto radikálov. Aby sme zabránili nenávratnému poškodeniu organizmu, je potrebné dodávať do organizmu potrebné množstvo antioxidantov. Dôležitými antioxidantami sú napríklad:

Vedeli ste, že v niektorých zámorských krajinách sa glutatión rozšíril ako prostriedok na zosvetlenie tónu pleti, ako súčasť rôznych pleťových krémov či mydiel?

Glutatión, malý zázrak pre ľudské zdravie

Glutatión je z chemického hľadiska zložený z 3 aminokyselín – glycínu, L-cysteínu a kyseliny glutámovej. Spolu s melatonínom sú najsilnejšie antioxidanty ľudského tela. Oba účinne chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov, avšak glutatión navyše posilňuje činnosť pečene, stimuluje proces detoxikácie a tiež zabezpečuje aktiváciu ďalších významných antioxidantov.

Glutatión bojuje proti voľným radikálom (reaktívne formy kyslíka), ktoré vznikajú v dôsledku pôsobenia faktorov ako napríklad zlá životospráva, stres či znečistené ovzdušie. Ich nadbytok spôsobuje oxidačný stres. Podstatou je, aby stav voľných radikálov a antioxidantov bol rovnovážny, a tak sa predišlo výskytu rôznych ochorení.

Glutatión je o niečo ,,chytrejší“ ako imunitné reakcie - tie sa totiž spúšťajú až keď problém skutočne nastane, avšak glutatión funguje ako účinná prevencia.

Glutatión svoju ochrannú funkciu vykonáva jednoducho tak, že prechádza každou bunkou zachytávajúc voľné radikály a iné škodlivé látky, ktoré vyplavuje z tela ešte predtým, ako napáchajú škody.

Podieľa sa tiež na rozklade živín, stavbe a regenerácii tkaniva, detoxikácii organizmu, produkcií a aktivácii enzýmov. Reguluje kvantitu a funkčnosť erytrocytov a leukocytov, takže zohráva kľúčovú úlohu aj v správnom fungovaní imunitného systému. Funguje teda na bunkovej úrovni, pričom zabraňuje vzniku zápalov a poškodení buniek, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť rôzne vážne ochorenia.

Taktiež je schopný odstraňovať z tela ťažké kovy ako napríklad ortuť, olovo či kadmium. Ich prítomnosť je možné zachytiť pomocou Darkfield analýzy živej kvapky krvi, ktorá zobrazuje aktuálny stav krvi. Test prítomnosti ťažkých kovov nie je súčasťou vyšetrenia pri bežných testoch pri návšteve lekára – ide o nadštandardné vyšetrenie. 

Glutatión je skvelý spôsob ako predísť vzniku rôznych vážnych ochorení a pomôcť organizmu vysporiadať sa s rýchlym životným štýlom bez následkov. Medzi jeho hlavné účinky patrí okrem vyššie spomenutých tiež:

  • zvýšenie bunkovej energie;
  • ochrana DNA pred poškodením;
  • regenerácia buniek – spomaľovanie procesu starnutia, znižuje výskyt vrások a zlepšuje pružnosť pokožky;
  • znižuje výskyt zápalov v tele;
  • zlepšuje stav cukrovky;
  • detoxikuje pečeň;
  • pomáha predísť arteroskleróze a vysokému cholesterolu

New England Journal of Medicine zverejnil štúdiu, v ktorej vedci hovoria o vplyve hodnôt glutatiónu na výskyt infarktu u ľudí trpiacich rôznymi srdcovo-cievnymi ochoreniami. Ľuďom trpiacim kardiovaskulárnymi ochoreniami v kombinácii s nízkou hladinou glutatiónu v krvi hrozí až o 30 % vyššie riziko infarktu než ľudom, ktorí majú optimálne množstvo glutatiónu v krvi.;

  • zlepšuje fungovanie obličiek;
  • predchádza vzniku ochorení pečene;
  • ochrana organizmu pri nadmernej konzumácii alkoholu;
  • znižuje toxicitu terapií pri onkologických ochoreniach;
  • zlepšuje stavy pri chronickej únave;
  • podporuje duševné zdravie.

Istá štúdia dokázala, že časť mozgu, ktorá je sídlom tvorby dopamínu obsahuje u ľudí s Parkinsonovou chorobou až o 40% menej glutatiónu ako iné oblasti mozgového tkaniva, čo potvrdzuje pozitívny účinok suplementácie glutatiónu na prevenciu výskytu Parkinsonovej choroby.

Uznajte sami, že označenie ,,kráľ antioxidantov“ si glutatión vzhľadom na svoje široké pôsobenie jednoznačne zaslúži.

Ako sa môže prejaviť nedostatok glutatiónu?

Nedostatok glutatiónu signalizujú príznaky ako:

  • chronická únava;
  • znížená imunita;
  • zlý spánok;
  • časté bolesti a zápaly pohybového aparátu;
  • zápaly v hrubom čreve;
  • problémy so srdcovo-cievnym systémom, infarkt.

Kde nájdeme glutatión?

V organizme glutatión produkuje pečeň a nervové bunky centrálneho nervového systému. Produkcia glutatiónu klesá s vekom, pričom k najvýraznejším stratám dochádza po 45-tke, preto ho to treba vhodnou formou organizmu dopĺňať. Človek denne zo stravy príjme približne 35 mg glutatiónu, pričom optimálna hodnota je až 250 mg.

Na pravidelné doplnenie glutatiónu by mali myslieť najmä ľudia so sedavým spôsobom života, nevhodnou životosprávou, zlými stravovacími návykmi (konzumácia veľkého množstva cukrov, alkoholu či iných toxických látok). Avšak nespočetným a neustále narastajúcim toxickým vplyvom prostredia sme denne vystavovaní všetci, preto by sme mali všetci bez rozdielu pomôcť organizmu vysporiadať sa s týmito podmienkami a zabojovať tak o trvalo udržateľné zdravie.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

ZDROJE

1. Pizzorno J. Glutathione. Integr Med (Encinitas). 2014;13(1):8–12. PMID:26770075

2. Weschawalit S, Thongthip S, Phutrakool P, Asawanonda P. Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. CCID. 2017;10:147-153. doi:10.2147%2FCCID.S128339

3. Jones DP, Coates RJ, Flagg EW, et al. Glutathione in foods listed in the National Cancer Institute's Health Habits and History Food Frequency Questionnaire. Nutr Cancer. 2009;17(1):57-75. doi:10.1080/01635589209514173

4. Minich DM, Brown BI. A review of dietary (phyto)nutrients for glutathione support. Nutrients. 2019;11(9):2073. doi:10.3390/nu11092073

5. Dilokthornsakul W, Dhippayom T, Dilokthornsakul P. The clinical effect of glutathione on skin color and other related skin conditions: A systematic review. J Cosmet Dermatol. 2019;18(3):728-737. doi:10.1111/jocd.12910

6.Steiger MG, Patzschke A, Holz C, et al. Impact of glutathione metabolism on zinc homeostasis in Saccharomyces cerevisiae. FEMS Yeast Res. 2017;17(4). doi:10.1093/femsyr/fox028

7. A Witschi , S Reddy, B Stofer, B H Lauterburg The systemic availability of oral glutathione. Department of Clinical Pharmacology, University of Bern, Switzerland. Eur J Clin Pharmacol. 1992