Tráviace enzýmy a ich definícia

Tráviace enzýmy a ich definícia

V každom momente prebieha v ľudskom organizme množstvo procesov, ktoré sú zabezpečované pomocou enzýmov. Pomocou nich dochádza k obnove zostarnutých a opotrebovaných buniek, premene výživných látok na energiu, zneškodňovaniu odpadových látok, obrane pred choroboplodnými zárodkami a liečeniu poranení.

Čo vlastne enzýmy sú a akú majú funkciu?

Enzýmy sú veľmi špeciálne bielkoviny skladajúce sa z bielkovinovej časti a spolu pôsobiaceho nebielkovinového koenzýmu. Môžeme ich označiť ako "chemikov prírody", ktoré urýchľujú, riadia a udržujú procesy v organizme. Ich samotná štruktúra sa nemení a preto ich označujeme ako biokatalyzátory. Pokiaľ by v tele neexistovali, človek by umieral od hladu nad plným tanierom jedla. Enzýmy totiž rozkladajú každú jednu potravinu na látky, ktoré organizmus dokáže vstrebať. Táto práca, resp. proces sa začína vstupom potravy do úst. Ak budeme žuvať chlieb niekoľko minút, jeho chuť bude sladká, pretože enzýmy obsiahnuté v slinách začnú štiepiť škrob na cukor. Tráviaci proces potom pokračuje ďalej v žalúdku a čreve, kde pomocou žalúdočných a črevných štiav dochádza k ďalšiemu rozkladu potravy.

Čím viac čerstvých, vysokoaktívnych enzýmov/zo surovej stravy/ naše telo prijíma, tým väčší je príliv nového života do tela a tým viac tieto enzýmy podporujú tvorbu nových zdravých buniek. To znamená väčší energetický potenciál, väčšiu vytrvalosť, väčšiu obranyschopnosť voči chorobám a rovnako i správnosť funkcií žliaz a tým aj dobrú reguláciu hmotnosti, dokonalú očistu krvi a teda lepšiu možnosť predchádzať vzniku žlčníkových alebo ľadvinových kameňov, kôrnateniu tepien, srdečných chorôb, zápalových, vredových,z hubných, reumatických a inych chorôb.

Ak enzýmy dokážu čistiť a liečiť, tým skôr nás ochránia pred vymenovanými neduhmi - hlavne čo sa týka starnutia a problémov starších ľudí. Pri starnutí enzýmov ubúda a zákonite tiež ubúda životných síl. Z toho vyplýva, že starší ľudia potrebujú hlavne jedlá bohaté na enzýmy/surová strava/. Najbohatšie zdroje sú obsiahnuté v pšeničných klíčkoch, mladej zelenine a v zrelom ovocí.

Správne enzýmy v správnom množstve sú predpokladom zdravia v každom veku. Sú nevyhnutné na to, aby sa rýchlejšie hojili rany, skôr odznievali zápaly a ničili sa choroboplodné zárodky. Nesmieme zabudnúť, že iba život môže plodiť a udržovať ďaľší život.


Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info