Antioxidačné mechanizmy a ako fungujú

Antioxidačné mechanizmy a ako fungujú

Proti toxickému účinku voľných radikálov má organizmus vybudované ochranné systému (antioxidačné mechanizmy). Tie znižujú negatívny vplyv voľných radikálov v organizme. Rozdeľujeme ich na 3 skupiny:
1.) mechanizmy zabraňujúce tvorbe voľných radikálov
2.) mechanizmy lapajúce a vychytávajúce voľné radikály až po ich utvorení (vychytávače, lapače)
3.) mechanizmy odstraňujúce vytvorené škody (poškodené molekuly) z organizmu

Antioxidant je zlúčenina, ktorá v nepatrnej koncentrácii po reakcii s voľným radikálom tento zmení na relatívne stálu formu a nepokračuje v ďalších radikálových reakciách. Antioxidanty majú za úlohu chrániť biologicky dôležité látky, a tým ochraňovať bunky, tkanivá a celý organizmus. Delia sa na prírodné (v prírode a v danej potravine sa prirodzene vyskytujú) a syntetické (vytvorené umelo). I keď je možné mnohé antioxidanty získať z potravín, ako sú napríklad naklíčené zrniny, ovocie a zelenina, je obtiažne touto cestou dostať do tela potrebné množstvo na ochránenie pred vznikom voľných radikálov v znečistenom životnom prostredí. Medzi antioxidanty patria koenzým Q10, cysteín, kyselina α lipoová, vitamín C, E, A, beta karotén, zinok, selén, melatonin, zelený čaj, čučoriedky, výťažky zo semien grapefruitu…

Kompava spol. s r.o., Piešťanská 1202/44, Nové Mesto nad Váhom 91501, +420 903 473 211, objednavky@kompava.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info